Belföld

„A magyar emberek méltányolják a védőoltással kapcsolatos intézkedéseket”

A magyarok többsége elégedett a koronavírus elleni oltakozás gyorsaságával, szervezettségével és az ezzel kapcsolatos tájékoztatással, valamint az újraindítással kapcsolatos intézkedésekkel - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.

„A magyar emberek méltányolják a védőoltással kapcsolatos intézkedéseket”
Az üzletekben továbbra is figyelnek a járványügyi előírások betartására: kötelező a maszkviselés
Fotó: MH/Katona László

A KINCS szerdai közleménye szerint - az április 14-16. között ezer ember telefonos megkérdezésével végzett, reprezentatív felmérés alapján - minden második válaszadó úgy gondolja, hogy javulni fog a vírushelyzet a következő egy hónapban, a nyitási intézkedéseket pedig a járványügyi és gazdasági adatok alapján kell meghozni.

Azt írták: a megkérdezettek 59 százaléka teljes mértékben vagy inkább egyetért a koronavírus elleni oltások ütemezésének gyorsaságával, 58 százalékuk találja megfelelőnek a tájékoztatást, és 57 százalékuk úgy véli, hogy az oltások beadásának szervezettsége jól és hatékonyan működik Magyarországon. Csak kevesebb, mint 10 százalék adott hangot teljes elégedetlenségének.

Arra a kérdésre, hogyan alakul majd a vírushelyzet a következő egy hónapban, minden második válaszadó mondta azt, hogy jobb vagy sokkal jobb lesz a helyzet a jelenleginél, és mindössze 13 százalékuk gondolja úgy, hogy rosszabb lesz a mostaninál.

A KINCS vizsgálta azt is, hogy a magyar lakosság miként vélekedik az újraindítási intézkedésekről. A válaszadók 56 százaléka szerint a járványügyi és a gazdasági mutatókat együtt kell figyelembe venni, és ezek alapján meghozni a nyitással kapcsolatos döntéseket. 30 százalék vélekedett úgy, hogy kizárólag a járványügyi adatokra kellene támaszkodni.

A jelenlegi járványügyi intézkedéseket a többség támogatja. 79 százalék egyetért az utazásokkal, 70 százalék az üzletek látogatásával kapcsolatban hozott szabályokkal, 66 százalék pedig egyetért az esti kijárási tilalom enyhítésével.

Az óvodák, iskolák újraindításával kapcsolatban - a felmérés készítésének időpontjában - megoszlott a válaszadók véleménye, csaknem felük (46 százalék) szerint szükségszerű a megnyitásuk. A szülők negyede bizonytalan volt a kérdésben, 43 százalék támogató, 32 százalék pedig elutasító. Legtöbben a nagycsaládosok közül támogatták az óvodák és iskolák újraindítást - írták.
 

Kapcsolódó írásaink