Belföld

„Lenyűgözött mindaz, amit a Korányi Intézetben tapasztaltam”

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodájának igazgatója kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon, hogy magas rangú állami és kormányzati tisztségviselőkkel és kulcsfontosságú egészségügyi dolgozókkal találkozzon. Látogatása során Ledia Lazerival, a WHO magyarországi irodájának vezetőjével ma meglátogatta a hazai Covid-19 elleni küzdelem egyik frontvonalába tartozó egészségügyi központot, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet. A WHO tisztségviselőit az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, az OKPI képviseletében pedig Bogos Krisztina főigazgató főorvos fogadták - írja az Emmi lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

„Lenyűgözött mindaz, amit a Korányi Intézetben tapasztaltam”
Ápoló lát el egy beteget az Országos Korányi Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hans Kluge, miután az intézet többi szakemberével is találkozott, megköszönte az egészségügyi dolgozók heroikus munkáját. Mint mondta: „Magam is orvos lévén, nagy érdeklődéssel vártam a látogatást a Korányi Intézetben, különösen azért is, mert a pályám kezdete óta dolgozom a tuberkolózis megszüntetéséért világszerte. Lenyűgözött mindaz, amit itt tapasztaltam. Az OKPI a tuberkulózis elleni harc magyarországi éllovasaként döntő szerepet játszott a WHO új modelljeinek kísérleteiben. A TBC visszaszorításában elért eredményeiket, azt a tudást és tapasztalatot most, a koronavírus legyőzésében is sikeresen tudták alkalmazni.”

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet már a SARS-CoV-2 járvány legelejétől, 2020 márciusától zászlóshajója a koronavírus elleni küzdelemnek.

Horváth Ildikó az eseményen méltatta a magyar egészségügyben dolgozók kitartó és önzetlen munkáját, és megköszönte helytállásukat. Mint fogalmazott: ők azok, akik minden egyes élet minden egyes percéért úgy küzdenek, hogy a rájuk bízott betegek minél jobb életminőséggel térhessenek vissza egészséges embertársaikhoz.

Bogos Krisztina főigazgató főorvos az intézet bemutatásakor kiemelte, hogy intézetük kellő tapasztalatot szerzett a koronavírus okozta megbetegedések kezelésében, így az OKPI módszertani ajánlásai alapvető jelentőségűek a Covid elleni küzdelemben. A kritikus állapotú, intenzív légzési ellátást igénylő betegeknél elsőként alkalmazták az extracorporalis membránoxigenizációs (ECMO) kezelést. Az országban elsőként publikálták a koronavírus okozta többszervi érintettség miatti rehabilitáció módszertanát, amely tartalmazza a betegség követés-, és gondozás protokollját.

A járvány leküzdésének egyik legfontosabb eszköze a vakcináció. Az OKPI az elsők között alakította ki oltópontjaikat, amelyek folyamatosan működnek.

Miután az intézet a dohányzásról való leszokás országos központja is, a WHO javaslatot tett az intézetnek egy, a civilizációs betegségek megelőzésére és ellenőrzésére szolgáló közösségi alapú beavatkozásokra vonatkozó projektre.

Ez lett az alapja a kormány által finanszírozott "Három generáció az egészségért" programnak, amely az önkormányzatokkal, iskolákkal, szociális szolgáltatásokkal együttműködve promóciós és megelőzési tevékenységekből áll.

Néhány héttel ezelőtt a Budakörnyéki Egészségprogram nemzetközi elismerésben részesült.

A WHO küldöttsége a látogatás végén megtekintette az intézményben kialakított oltópontot. Hans Kluge kétnapos látogatása első napján a WHO Európai Regionális Irodájának szervezésében videókonferencián vett részt Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország vezetőinek részvételével.