Belföld

Amerikai jogsegélyt kért az ügyészség az Ördög ügyvédje miatt

A Fővárosi Főügyészség nem csak a svájci, hanem az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi hatóságaihoz is jogsegélykérelemmel fordult, hogy megtudják, ki áll az Ördög ügyvédjének mögött - tudta meg a Pesti Srácok. A portál szerint az Ördög ügyvédje blog tárhelyének felkutatása és a finanszírozott hirdetések kapcsán a pénz útja vezette a nyomozókat az Államokba, illetve Svájcba. Amerikában találták meg a blog szerverét, svájci pedig az a bankszámla, amiről a Facebookon hirdetett posztokat kifizették.

Amerikai jogsegélyt kért az ügyészség az Ördög ügyvédje miatt
Czeglédy Csaba, Gyurcsány kedvenc ügyvédje
Fotó: MH/Purger Tamás

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a rendőrség bűnsegédként elkövetett személyes adattal visszaélés vétsége, valamint bűnsegédként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsítja Czeglédy Csabát, mivel a gyanú szerint ő fizetett az Ördög ügyvédjeként elhíresült Facebook-oldal hirdetéseiért.

A hatóságok szerint Czeglédy segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Facebook-oldalon megosztott tartalmakat és a Borkai-botránnyal kapcsolatos honlapot és a videófelvételeket megismerje a szélesebb nyilvánosság. Gyurcsány Ferenc kedvenc ügyvédje természetesen mindent tagadott...

A Facebook transzparencia oldala alapján a posztokat egy bizonyos H. Csaba hirdette. Az oldal azt is megmutatja, hogy egy adott hirdető mit hirdetett még.  Így azt is lehetett látni, hogy a H. Csaba nevű profil a szombathelyi fideszes polgármester-jelölt lejáratására létrehozott oldal posztjait is hirdette. Nem mellesleg pedig ott van az ismerősei között Czeglédy Csaba is.

A Pesti Srácok úgy tudja, hogy svájci bankszámlához tartozó hitelkártyáról lehet szó a hirdetések kezelése kapcsán, ezért élt jogsegélykérelemmel a Fővárosi Főügyészség a svájci igazságügyi hatóságoknál. De emellett az Egyesült Államokban is, amire azért volt szükség, mert az Ördög ügyvédje, nem csak utaztatott IP cím és úgynevezett VPN rendszer mögé bújt el, hanem a lejárató anyagokat egy amerikai szerveren helyezte.

A Fővárosi Főügyészség valóban élt jogsegélykérelemmel az Amerikai Egyesült Államok és Svájc igazságügyi hatóságai felé. Ezekkel kapcsolatban azonban további tájékoztatást – az eljárás érdekeire figyelemmel – nem áll módjukban adni - így reagáltak a portál megkeresésére.

Kapcsolódó írásaink