Belföld

Felértékelte a járvány az egészségügyi felhőt

Korábban átlagosan napi nyolcszázezer új vényt regisztráltak, ez a veszélyhelyzet első hullámában kétmillió fölé ugrott

Megduplázódott a járvány kezdete óta az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér forgalma, az elektronikus receptek aránya pedig 95 százalékra emelkedett. A „felhőben” működik az oltások nyilvántartásának digitális rendszere is.

Felértékelte a járvány  az egészségügyi felhőt
Néhány éven belül lehetővé válik az e-receptek határon átnyúló kiváltása is
Fotó: MH

Mivel a covid PCR-tesztek eredményei, valamint az oltási lapok is elérhetők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT), a rendszerbe 33–35 ezer állampolgár jelentkezik be naponta – tájékoztatta lapunkat az Országos Kórházi Főigazgatóság. Kiemelték, az EESZT 2017 novemberi indulása óta 9,4 millió ellátott adatai kerültek be a magyar egészségügyi felhőbe. Több mint hatszázmillió receptet, 315 millió ellátási eseményt és több mint százmillió egészségügyi dokumentumot rögzítettek a rendszerben. Az orvosok is egyre gyakrabban veszik igénybe a Tér szolgáltatásait:
2018-ban 8,6 millió alkalommal nézték meg a pácienseik dokumentumait, ez a szám 2019-re 17,6 mil­lióra, 2020 év végére pedig harmincmillióra növekedett.

A veszélyhelyzet tavalyi kihirdetése után az EESZT forgalma jelentősen nőtt, és egyes időszakokban a korábbiakhoz képest több mint kétszeres terheléssel működött: korábban átlagosan napi nyolcszázezer új vényt regisztráltak, ami a veszélyhelyzet első hullámában napi kétmillió fölé ugrott. A tavaly év eleji hetven százalékhoz képest mára az elektronikus receptek aránya 95 százalékra emelkedett.

A magánszolgáltatókkal együtt ma már több, mint 22 ezer intézmény csatlakozott az EESZT-rendszerhez, mintegy 28 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertári dolgozó használja napi szinten az egészségügyi felhőt.

A koronavírus elleni védekezés időszakában egyre inkább hangsúlyossá váltak a Tér nyújtotta előnyök – hangsúlyozza a főigazgatóság. Az egyik legfontosabb, hogy az oltópontoknak az elvégzett oltásokról nyilvántartást kell vezetniük és a beoltott személyt oltási igazolással kell ellátniuk. Az EESZT ennek támogatására hozta létre az oltások nyilvántartásának digitális rendszerét, amely december óta működik. Itt tudják az orvosok megadni az oltás beadással kapcsolatos információkat, a vakcina típusát, a beadás időpontját, módját, valamint az esetleges komplikációkat.

A modul lehetővé teszi az egyes ellátási események egészségügyi dokumentumainak központi tárolását és visszakeresését, így követhető egy-egy beteg életútja az ellátó rendszerben. Az adatokhoz való hozzáférés lehetséges az ellátó orvos számára, valamint az EESZT Lakossági portálján (Eeszt.gov.hu) keresztül az állampolgárok számára is.

A covid vizsgálatkérő lap e-beutalóban történő továbbítása lehetővé teszi a covid PCR-teszt eredményének nyilvántartását is, ezzel papírmentessé tehető a beutalás folyamata. Az EESZT rendszeréhez kapcsolva alakították ki a kórházak központi covid adatgyűjtő rendszerét, amely az egész országra kiterjedően, naponta frissülő információkkal látja el a járvány elleni védekezésért felelős vezetőket.

Az EESZT bővítésének új elemeként lehetőség nyílik majd a ritka, ám egészségügyi szolgáltatói szempontból mégis meghatározó események, folyamatok nyilvántartására. Ilyen lesz a teljesen elektronikus várandós és gyermek-egészségügyi kiskönyv, s ennek részeként a jelenleg csak papíralapon elérhető gyermek védőoltási napló. Szintén a Tér részévé válik az egyedi védőoltási napló, amelynek adatai – ha a beteg máshogyan nem rendelkezik – megismerhetőek lesznek az oltást beadó személy, a háziorvos vagy a gyermekorvos számára.

Uniós irányelvnek megfelelően az EESZT irányítása alatt a következő években elkészül a Nemzeti Kapcsolattartó Pont rendszer, amely lehetővé teszi a betegadatok cseréjét az európai uniós országokkal, s az e-receptek határon átnyúló kiváltását.

Kapcsolódó írásaink