Belföld

Orbán Viktor pofára ejtette Jakab Pétert a parlamentben

Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában válaszolt a baloldali képviselők felvetéseire az Országgyűlésben kedden.

Orbán Viktor pofára ejtette Jakab Pétert a parlamentben
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, a kormány semmit nem tett az emberek megsegítése érdekében a járvány alatt.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy válság idején a következő dolgokkal segített a kormány: bértámogatás, hitelmoratórium, elengedett járulékok, csökkentett adónemek és beruházási támogatások.

Három hónapig van álláskeresési járadék, és utána közmunkát kínálnak. „Amikor az önök szövetségese, Gyurcsány volt a kormányfő, akkor nem volt ez a lehetőség” - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg 55 ezerrel kevesebb munkahely van, mint a válság előtt, de a mostani kormány legalább annyi munkahelyet hoz létre, mint amennyit a járványban elvesztettünk.

„Gyurcsány Ferenc jó tanácsokat tud önnek adni, ha a rossz válságkezelés iránt érdeklődik” - tette hozzá. 

Jakab Péter személyeskedéseire Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy a pofára esés ügyében vannak tapasztalatai Jakabnak, mert a szerencsi voksolás előtt már győzelmet hirdetett.

„Régóta figyelem a hozzászólásait, ön azt játssza el, hogy egy szegény ember lenne, pedig többszörös milliomos, és értetlenül állunk azelőtt, hogy ön a szegénylegény. Ez kétszínűség” - zárta Orbán Viktor. 

Objektum doboz

A baloldal állítsa le az oltásellenes kampányát

Orbán Viktor Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) azt válaszolta, hogy a baloldal állítsa le az oltásellenes kampányát. „Önök folyamatosan agitálnak az orosz és kínai vakcina ellen. Félmillió embert oltottunk be ezekkel a vakcinákkal, és így több százan nem vesztették életüket” -mondta a kormányfő.

Az oltópontok kapcsán azt mondta, hogy Magyarországon 5005 háziorvosi, 629 kórházi, több mint 100 szakrendelői oltópontot. Ma vakcinából van hiány, és nem oltópontból - tette hozzá.

1547 kórházi, és 200 rendelőintézeti oltópont lehet, ha lesz elég vakcina. Ha az utóbbi kevés lenne, akkor szívesen vesznek minden segítséget. 

Objektum doboz

Nem érkezik elég brüsszeli vakcina

Orbán Viktor Arató Gergelynek (DK) válaszolva azt mondta, hogy megérti a képviselő indulatait. A kormányfő azt mondta, hogy őt is rendkívüli módon bántja, hogy nem érkezik elég brüsszeli vakcina, miközben fizettünk érte.

A miniszterelnök elmondta, hogy az AstraZeneca most közölte, hogy félmillióval kevesebbet szállít. „Itt vannak a kezemben az uniós szerződések, és nem lehet nyilvánosságra hozni, mert akkor jogállamisági eljárás indulna ellenünk. Nem minket, hanem a brüsszeli barátait kellene támadnia” - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a járványügyi szakemberek döntenek arról, hogy a már beoltott kínai vakcinák párját be kell oltani, ezért kell azt raktározni. A kormányfő jelezte, hogy jelenleg Európában a beoltottak számában a második helyen vagyunk. Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy regisztráljon. 

Itthon az ellenzék Brüsszelt képviseli

Orbán Viktor Keresztes László Lorántnak (LMP) azt válaszolta, hogy erőfeszítéseket tett arra, hogy megértse a kérdést, mert volt vagy száz.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a magyarokat képviseli Brüsszelben, míg itthon az ellenzék Brüsszelt képviseli.

A kínai és orosz nagyhatalmi érdekekkel kapcsolatban azt mondta, hogy kíváncsi lenne arra, hogy milyen magyar érdeket sért a kínai és orosz gazdasági aktivitás.

Nem az a magyar külpolitika, hogy valamelyik nagyhatalommal összevesszünk, hanem minden nagyhatalommal jóban szeretnénk lenni - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal építése esetében minden épelméjű azt szeretné, ha a pireuszi kikötőből érkező kínai áruk rajtunk keresztül menjenek nyugatra. Ez teljes mértékben magyar gazdasági érdek - tette hozzá. 

A kormány alkalmazkodik a járványhoz

Orbán Viktor Burány Sándornak (Párbeszéd) azt válaszolta, hogy a járvány esetében most támadunk és védekezünk is. „Minden esetben ahhoz a helyzethez alkalmazkodik a kormány, ami éppen kialakul”.

Kínából még több mint 3 millió vakcinát várunk, és akkor az a vállalásunk, hogy minden regisztrált embert be tudunk oltani a második negyedév vége előtt, azt a mostani helyzetben tartani fogjuk - hangsúlyozta a kormányfő. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden európai országban különböznek a statisztikai nyilvántartások. „Ha megnézzük, hogy 2019-ben mennyien haltak meg, és 2020-ban, akkor a tizedik helyen állunk Európában többlethalálozás tekintetében” - tette hozzá.

„Minden emberélet számít, mindenkit meg akarunk gyógyítani, és mindenkit be fogunk oltani, aki regisztrált. Csak egyet kérek hagyják abba az oltásellenes kampányt!” - fogalmazott a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink