Belföld

Karácsonyék pénzszórása

Míg a Fővárosi Önkormányzat saját cégein spórol, addig a politikusok, a holdudvar juttatásai nőnek

Amíg a baloldali városvezetők fizetéseit, költségtérítéseit, a tanácsadókra és a bizottságokra, a frakciókra fordítható pénzösszegeket többszörösére emelték, a város működését biztosító vállalatoknál jelentős megszorítások vannak. Utóbbiak súlyos problémákkal küszködnek.

Karácsonyék pénzszórása
Közpénzszivattyú-üzemeltetők: Gyurcsány és tanítványa, Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egyre több információ erősíti meg, hogy a főváros működését biztosító cégeknél jelentős megszorításokról döntött a Karácsony Gergely vezette önkormányzat. A kisebb fejlesztések többségét elhalasztották vagy leállították, a gépkocsik használatát korlátozták, kifizetéseket késleltetnek, illetve irodákat is bezártak. Minderről annak ellenére határozott a baloldali városvezetés, hogy jelenleg több mint százmilliárd forint készpénz és államkötvény áll a rendelkezésére, ráadásul a vezetők által felhasználható keretet nem korlátozták.

Lapunk elsőként számolt be arról, hogy amióta Karácsony a főpolgármester, a vezetői fizetések majdnem a duplájára nőttek a Fővárosi Önkormányzatnál, és hasonló mértékben emelkedtek a költségtérítések is, míg a bizottságokra és a frakciókra elkülönített összeget tizenkétszeresére emelték a Tarlós-időszakhoz képest. Az elmúlt esztendőben Karácsonyék egymilliárdot költöttek a Városháza elektronikai rendszerének a felújítására, míg idén négymilliárdot terveztek be épületfelújításra.

A főpolgármester pazarló gazdálkodásának tudatában döbbenetes, hogy a városvezetők a budapesti vállalkozókon, illetve a saját cégeiknél dolgozó embereken spórolnak, miközben halogatásuk miatt több milliárd forinttal drágult meg a Lánchíd felújítása, a BKV-reklámtender miatt több mint egymilliárdot bukott a főváros, valamint hasonló kár érte a tömegközlekedési cég hőpapíros jegytendere ügyében, míg a BKV buszmutyija miatt nyomozás is indult.

A Fővárosi Önkormányzatnak még múlt héten eljuttattuk kérdéseinket, mert arra szerettünk volna választ kapni, mi indokolja ezeket a jelentős kiadásnövekedéseket a járvány idején? Ugyancsak érdeklődtünk a vendéglátósokat sújtó nagy felháborodást okozó intézkedés kapcsán arról, tervezik-e a bértámogatásra kapott és adóelőleg címén inkasszált pénzek visszajuttatását a vállalkozóknak.

Megkérdeztük, hogy a fővárosi cégeknél bevezetett megszorítások érintik-e a 2019 óta duplájára emelt vezetői fizetéseket, költségtérítéseket is. Csökkentették-e a bizottságok és a frakciók működéséhez tizenkétszeresére emelt összeget? Válaszokat azonban még mindig nem kaptunk.

Nem védi a buszvezetőket a BKV

Az első ajtós felszállás azonnali megszüntetését követeli a fővárosi tömegközlekedési járatokon a koronavírus-járvány miatt, a járművezetők védelme érdekében a BKV vezérigazgatójától a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Ha ez nem történik meg néhány napon belül, a sofőrök maguk veszik kezükbe a biztonságuk növelését: engedetlenségi akcióként nem fogják kinyitni az utasok előtt az első ajtót – jelentette be kedden a szakszervezet, amely közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy „a BKV törvénysértő módon nem biztosítja a munkavállalók számára a foglalkoztatáshoz szükséges egészséges munkakörülményeket”.
(SNZs)

Kapcsolódó írásaink