Belföld

Emelkedő járványgörbe

A járványgörbe gyorsuló és meredeken emelkedő dinamikája indokolja a szigorítások elrendelését  – mondta lapunknak Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Emelkedő járványgörbe
Kacskovics Imre: Abban minden szakértő egyetért, hogy a vakcinák az új mutációk esetében is megakadályozzák a súlyos betegséget, és ez a legfontosabb
Fotó: MH

Hozzátette, a három legfontosabb paraméter – a kórházba és intenzív osztályra kerülők, valamint az elhunytak száma – mind jelentősen megemelkedtek a harmadik hullámban, ráadásul már több környező országban is áldatlan állapotok uralkodnak az új vírusmutációk miatt. „Ilyen döntések meghozatalakor rendkívül sok szempontot, például gazdasági vagy társadalmi faktorokat is figyelembe kell venni, olyan dolgokat, amiket kívülről nem láthatunk át.

Ezek az információk a döntéshozók birtokában vannak. A kabinet szinte minden szakértőt felkért és bevont ezek kiértékelésébe, és megalapozott döntést hoz” – fogalmazott. Kitért rá, a szigorítások célja, hogy jelentősen csökkenjen a kontaktok száma, s ha ez így lesz, két-három hét múlva látszódik majd az eredmény.

Az új mutációkról szólva elmondta, a kutatók még csak most kezdik megérteni ezeket, az viszont biztos, hogy fertőzőbbek, és minden korábbinál több gyereket betegítenek meg, ezért különösen fontos az oltás. „Abban minden szakértő egyetért, hogy a vakcinák az új mutációk esetében is megakadályozzák a súlyos betegséget, és ez a legfontosabb” – hangsúlyozta Kacskovics Imre.

Kapcsolódó írásaink