Belföld

A vakcinaútlevél nem korlátozhat

Kiszelly Zoltán szerint öngyilkos megoldás lenne, ha a sok millió keleti turistát Brüsszel kizárná a kontinensről

Kizártnak tartja Kiszelly Zoltán politikai elemző, hogy az Európai Unióban ne fogadnák el hamarosan azokat az igazolásokat, amelyeket a Brüsszel által még nem engedélyezett koronavírus elleni vakcinákkal történt oltást követően állítanak ki.

A vakcinaútlevél nem korlátozhat
Fotó: MTI/Balázs Attila

Egyre több európai uniós ország követi a magyar mintát, és a Brüsszel által már engedélyezett, koronavírus elleni vakcinák mellett más oltóanyagokat keres, azaz orosz vagy kínai vakcinát igyekszik beszerezni. Szlovákia magyar segítséggel már le is kötött egymillió adagot az orosz Szputnyik V-ből.

„A keleti vakcinák iránti érdeklődést elsősorban az határozza meg, hogy Brüsszel közvetítésével minden államba kevés oltóanyag érkezik, ugyanakkor minden országban tisztában vannak vele, hogy csak az átoltottság növelésével állítható meg a világjárvány” – szögezte le Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója. „Jobbat senki nem tud, mint hogy ott keres, ahol van elérhető oltóanyag” – tette hozzá.

A politológus szerint a nyugati gyártók lobbierejét tükrözik azok a brüsszeli vélemények, amelyek azt hangsúlyozzák, hogy az unión belül azok tudnak majd szabadon mozogni, akik a már eddig engedélyezett nyugati vakcinákkal vannak beoltva. „Szlovákia mellett korábban Csehország is elutasította a keleti vakcina használatát, ám a harmadik hullám mindenkit ráébresztett arra, hogy gyors cselekvésre van szükség.

A német és az osztrák kancellár, Merkel és Kurz is ezért vetette fel, hogy szívesen gyártanák a Szputnyikot, és ezt önkéntes alapon adathatnák be maguknak az emberek. Lehet, hogy júliusra már felfut a nyugati vakcinák gyártása is, de most van itt Európában a harmadik hullám, most igyekszik mindenki minél gyorsabban cselekedni. Ezért követi mind több ország a magyar mintát” – közölte.

Kiszelly Zoltán beszélt arról is, elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európai Unióban bármilyen formában is akadályozzák a keleti vakcinákkal beoltott embereket, mert az hatalmas gazdasági károkat okozna a kontinensen. „Évente sok millió kínai, orosz, dél-koreai vagy más távol-keleti turista érkezik, és ők mind a kínai vagy az orosz oltóanyagot kapják meg. Öngyilkos megoldás lenne, ha őket kizárná Brüsszel Európából, és ezzel mérhetetlen károkat okozna az uniós vállalkozásoknak” – fogalmazott az elemző.

Kapcsolódó írásaink