Belföld

Hiába az esélylatolgatás, a végén Gyurcsány dönt

Századvég: A kormányfőjelölt-casting eddigi indulói nem integratív politikusok, nem tudják elsimítani a baloldali pártok közötti feszültségeket, és új szavazókat sem tudnak bevonzani

A bukott miniszterelnök mindent meg fog tenni, hogy a kormánypártok mellett a hatalmi törekvései útjában álló partnereit is hiteltelenítse – jelentette ki lapunknak Erdős Gergely, a Századvég elemzője, akit a baloldali kormányfőjelölt-castingról kérdeztünk, szerinte ki milyen eséllyel indul.

Hiába az esélylatolgatás, a végén Gyurcsány dönt
Gyurcsány és Fekete-Győr. Atyáskodó lenézés
Fotó: Facebook

Ugyan az ellenzéki miniszterelnök-jelölt előválasztási folyamat részleteit a mai napi nem dolgozták ki, látható, hogy a baloldali erők fokozatosan megnevezik aspiránsaikat, kapacitásaik tekintélyes részét – a járványkezelés támogatása helyett – a jövő évi országgyűlési választásokra történő felkészülés köti le. Először a teljesen balra tolódott Jobbik elnöke, Jakab Péter jelentette be, megméreti magát a sokak által csak előre lejátszott roncsderbinek titulált vetélkedésen, őt követte a Mindenki Magyarországért Mozgalom vezetője, Márki-Zay Péter, majd a Momentum első embere, Fekete-Győr András. Felmerült még a főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek, illetve Gyurcsányné Dobrev Klárának a neve is.

Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője lapunknak elmondta: 1990 óta megfigyelhető jelenség, hogy választásokkor az a politikai oldal képes kormányt alakítani, amely a saját törzsbázisán kívül a szilárd pártkötődéssel nem rendelkező, ám a voksoláson bizonyosan részt vevő szavazók többségének a szimpátiáját elnyeri.

A baloldalnak elemi érdeke lenne, hogy egy integratív személyiséget indítson miniszterelnök-jelöltként, aki nem pusztán az egyes balliberális pártok között feszülő ellentéteket tudná elsimítani, hanem új szavazókat is képes lenne bevonzani – fogalmazott a szakértő, hangsúlyozva: az ellenzék eddig megnevezett jelöltjei, aspiránsai aligha alkalmasak erre a feladatra.

Az egyik legkevésbé esélyes jelölt Jakab Péter, aki az egyik legmegosztóbb politikai szereplő is a szivárványkoalíción belül. Erdős emlékeztetett, elnökké választása óta saját pártját is csak jelentős vérveszteséggel – jobbikos alapszervezetek megszűnése, tömeges kilépések – tudta egyben tartani. További gondot okozhat a politikus radikális múltja, ami a karakteresen baloldali érzelmű szavazókat bizonyosan távol tartja majd személye támogatásától. Korai bejelentkezésének egyetlen reális oka az lehet, hogy Jakabnak így több ideje lesz felépítenie magát kormányfőjelöltként.

Fekete-Győr András esetében ugyancsak megkérdőjelezhető, hogy akár a saját pártján, akár az összefogott ellenzéki tömb jelenlegi bázisán kívüli választók elérésére alkalmas lenne, folytatta az elemző, hozzátéve: a baloldali szavazók körében az sem kelt egyöntetű szimpátiát, hogy a Momentum-elnök eddig semmiféle köztisztséget, közhivatalt nem viselt.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a baloldal valódi vezére, Gyurcsány Ferenc a Momentum bejelentését követően le is csapta a magas labdát, és atyáskodó stílusban a párt generációs politizálását kritizálta, burkoltan rámutatva ezzel Fekete-Győrék politikában való járatlanságára és naivitására.

Erdős szerint előfordulhat, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje az a Karácsony Gergely lesz, aki relatíve népszerű a baloldali választók körében, azonban személye ellen szól egyrészt a 2018-as csúfos választási vereség, amely után kérdéses, célszerű-e a korábbi kudarc személyi szimbólumát ismét rajtvonalhoz állítani.

Másrészt Karácsony főpolgármesterré választása óta Budapest-központú politikát folytat, a vidéken élő szavazók irányába értelmezhető politikai üzeneteket évek óta nem fogalmazott meg. A vidéki beágyazottságának hiánya okozhat még kellemetlen perceket Karácsonynak, amennyiben részt vesz az előválasztási procedúrában – mutatott rá az elemző.

A bukott kormányfő már meglebegtette felesége, Gyurcsányné Dobrev Klára nevét mint a DK lehetséges kormányfőaspiránsát, a pártelnök azonban kivár. A Századvég szakértője úgy véli, ennek hátterében az a stratégiai megfontolás húzódhat, hogy Gyurcsányék gyenge, illetve könnyen támadható aspiránsok felbukkanásával kalkulálnak a „szövetségeseik” részéről – Erdős szerint ez a számítás egyelőre be is jött –, így „mentőövként” kívánják majd bedobni saját jelöltjüket.

Bár Dobrev mögött a legkiterjettebb országos infrastruktúrával és vélhetően a legtöbb erőforrással gazdálkodó balliberális párt áll, indulása esetén számolnia kell azzal, hogy a 2010 előtti szocialista-liberális kormányokból kiábrándult, ám a kormánypártokkal sem szimpatizáló szavazók bizalmatlanul fognak a személyéhez viszonyulni.

Ugyan évről évre visszatérő téma, hogy a baloldalnak egy civilnek nevezett személy – például Márki-Zay Péter – mögé kellene felsorakoznia, ám ennek a Századvég elemzője szerint kicsi a realitása, mivel a balliberális térfélen az is komoly kihívást fog jelenteni, hogy az egymás közötti érdek- és értékkonfliktusaikon úrrá legyenek, egy „outsider” jelölése még inkább tovább fokozná a bizonytalanságot, az esetleges lojalitási problémákról nem is beszélve.

Erdős Gergely úgy értékelt, biztosak lehetünk abban, ahogy korábban, most is Gyurcsány játssza a főszerepet, minden eszközt be fog vetni, hogy ne csak a kormánypártokat, hanem a hatalmi törekvései útjában álló saját szövetségeseit is hiteltelenítse.

Kapcsolódó írásaink