Belföld

Saját vasútvonala lesz a honvédség új bázisának Gyulafirátót határában

Katonai gyakorlótér Veszprém megyében

A NATO finanszírozásában épül új katonai tábor a Veszprém megyei Gyulafirátót határában. A lépésre azért van szükség, mert a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tervei alapján 2018-ban nyilvánvalóvá vált, hogy a honvédség a közeljövőben olyan új és modern technikai eszközökkel bővül, amelyek manőverezéséhez a korábbinál nagyobb hely kell.

Mivel a Bakonyban már a 19. század óta működik a lőtér, kézenfekvőnek tűnt, hogy ott épüljön fel az új tábor is. A bázist a településtől közel egy kilométerre valósítják meg. Fontos megjegyezni, a most is működő gyakorlótéren belül ez az egyetlen olyan térség, amely nem esik a Natura 2000 hatálya alá.

A beruházás fontos része lesz a hajmáskéri vasútállomás és a tábor között épülő önálló pálya is, amely gyakorlatilag tehermentesíti az eddigi forgalom alól a települést. Az új fejállomáson ugyanis mind a személyi állomány, mind a nehéz technikai eszközök kirakodása és mozgatása megoldható a lakosság és a faluban közlekedők zavarása nélkül.

Az építkezés a terep rendezésével indult el a közelmúltban. A tábor első üteme a tervek szerint 2023 év elejére készül el, és nem csupán a nemzetközi erők, de a Központi Lő- és Gyakorlótér állományának elhelyezésére is szolgál majd. A komplex objektumban a sátorhelyek és elhelyezési épületek mellett egy gép- és harcjármű telep, egy javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó hely és sportközpont is lesz.

Kapcsolódó írásaink