Belföld

Baranyi titkos büdzséje

„Megint egyedül dönt a polgármester, a baloldali képviselőkkel sem egyeztet, törvények felett állónak gondolja magát”

A tavalyi költségvetés tárgyalása valószínűleg rendkívül untatta Ferencváros baloldali polgármesterét, vihorászott és lehülyézte a Fidesz frakcióvezetőjét, most viszont megúszta az egész hercehurcát: csupán aláírja majd a dokumentumot, egyeztetés nélkül, jóval túl a törvényi határidőn.

Baranyi titkos büdzséje
Baranyi Krisztina és Döme Zsuzsanna Suzi egy tavalyi képviselő-testületi ülésen
Fotó: MH/Purger Tamás

Ferencváros történetében az idén fordult elő az először, hogy a törvényben előírt határidőig – február 15-ig – nem került benyújtásra az éves költségvetés tervezete – figyelmeztetett még a múlt héten a helyi Fidesz-frakció, felszólítva Baranyi Krisztina polgármestert, hogy hozza nyilvánosságra a dokumentumot. „Egy felelős városvezetőtől elvárható lenne, hogy a törvényeket betartsa, és a ferencvárosiakat időben tájékoztassa az előttük álló év terveiről, a kerület pénzeinek felhasználásáról.

Elfogadhatatlan, hogy míg Baranyi Krisztina kampányában folyamatosan az átláthatóságról, tiszta kezekről, transzparenciá­ról szónokolt, a kerület lakóinak nemhogy beleszólást nem biztosított a költségvetés megtervezésébe – mint azt kampányában ígérte –, de a tervezetet még a határidő lejártát követően sem tette eddig elérhetővé számukra” – közölték.

A törvényi határidő a múlt hétfőn járt le, azonban tegnap, tehát egy héttel később sem kaptak tájékoztatást a büdzséről a képviselők.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz-frakció vezetője lapunknak azt mondta, a kormányhivatalhoz fordulnak az ügyben. A rendkívüli jogrend nem változtatta meg a kifüggesztési határidőt, és a többi önkormányzat – így a baloldali kerületeké is – képes volt eleget tenni ezen kötelezettségének – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Emlékeztetett arra, hogy Baranyi a múlt héten az ATV-ben arról beszélt, valóban nincsen még meg a tervezet, de lassan elkészül, és akkor majd aláírja. „Tehát a polgármester megint egyedül dönt, és nemcsak velünk, de az elvileg őt támogató baloldali képviselőkkel sem egyeztet a tanácsadói által készített költségvetésről” – mutatott rá Gyurákovics.

Hozzáfűzte, ez ismét az egyszemélyes irányításra utal, a polgármester a törvények felett állónak gondolja magát. Mindezt nem magyarázza a veszélyhelyzet, hiszen online is lehetne tájékoztatást adni, sőt konzultálni a büdzséről – hangsúlyozta, megjegyezve, még a sarokszámokat sem ismerik, miközben a pénzügyi és ellenőrzési bizottsággal is egyeztetni kellett volna a tervezetet.

Felidézte, korábban a fideszes városvezetés idején már novemberben megkezdték a költségvetés tárgyalását. Ez a helyzet nem csupán szégyenteljes, de az önkormányzati cégek működését is akadályozhatja – mondta Gyurákovics Andrea.

Amint azt megírtuk, tavaly az utolsó pillanatban sikerült elfogadtatnia Baranyinak az első általa készíttetett költségvetést, amúgy botrányos körülmények között.

A büdzsét tárgyaló képviselő-testületi ülésen végig kutyapárti alpolgármesterével, Döme Zsuzsanna Suzival vihorászott és a hozzászólókat minősítgette, sőt lehülyézte a Fidesz frakcióvezetőjét, majd azzal védekezett, hogy véletlenül bekapcsolva maradt a mikrofonja. Az akkor baloldali voksokkal elfogadott büdzsé egyébként felére-negyedére csökkentette az iskolakezdési, az időseknek járó, a lakásfelújítási, a játszótérépítési, a tömeg- és diáksport-támogatásokat.

Kapcsolódó írásaink

Baranyi és a kis tolvajok

ĀMár ötmillió forintos bírságnál jár a ferencvárosi polgármester közbeszerzést kitrükközni próbáló parkolási reformja