Belföld

Álhírgyártó polgármesterek

Wittinghoff Tamás, Magyarország második leggazdagabb településének vezetője panaszkodik

A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló bizottság tárgyal a képviselő-testületekkel az iparűzési adó kompenzációról, de a baloldali városvezetők most is álhíreket terjesztenek.

Álhírgyártó polgármesterek
A budaörsi városvezető nem először próbál pánikot kelteni
Fotó: MH

Megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán nem megyei jogú, de 25 ezernél népesebb települések polgármestereivel egyeztetett, majd arról beszélt, hogyan terveznek segítséget nyújtani az önkormányzatoknak. A járvány 5,2 százalékos recessziót okozott a magyar gazdaságban tavaly, a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: szeretnék, ha az önkormányzatok a tehervállalás mellett számíthatnának az államra.

Helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy idén az iparűzési adónak csak a felét kelljen befizetniük. „A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál, akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek” – hangoztatta a tárcavezető.

Elmondta, a 25 ezernél kevesebb lakosú településeknél teljes kompenzációra kerül sor, az ennél nagyobb településekkel pedig tárgyalnak, milyen működési vagy fejlesztési igényeket tud támogatni a kormány. Ezen a héten találkoznak a megyei jogú városok, a jövő héten a budapesti kerületek polgármestereivel, „ezt követően pedig valamennyi várossal is külön-külön fogunk tárgyalni” – részletezte Gulyás. A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság fog tárgyalni a képviselő-testületekkel.

A szerdai tárgyaláson jelen lévő polgármesterek közül Wittinghoff Tamás azt állította, „Budaörs jár a legrosszabbul”.

Eközben tény: 2020 egyik nyertese éppen Budaörs. Decemberben megírtuk, a GfK Vásárlóerő-indexe alapján 2020-ban egy helyet javított a város az ország leggazdagabb településeit összegző listán, és hazánk második legtehetősebb helysége. Wittinghoff szerint „nemcsak arról van szó, hogy az iparűzési adónak jelentős része elvész, hanem hogy a szolidarítási adóval a magasabb adóbevételű településeket sújtják.”

Eszerint a budaörsi városvezető számára a szolidaritás értelmezése jelent problémát, hiszen a fogalom arra utal, hogy a tehetősebbek áldozatokat vállalnak az elesettebbek érdekében. Ennél is nagyobb baj, hogy a mondata első fele nem igaz, mert a város iparűzési adójának eleve csak a kisebb része származik a kis- és középvállalkozóktól.

„Nem először igyekszik pánikot kelteni a polgármester” – mutatott rá Czuczor Gergely, a budaörsi Fidesz elnöke, önkormányzati képviselő. „Tavaly májusban azt hirdette, a város csődbe fog menni, decemberben pedig, hogy a kormány intézkedése nyomán Budaörs bevételeinek több mint ötven százalékát veszíti el.

Az igazság az, hogy a település adóbevételeinek több mint 80 százaléka olyan multinacionális cégektől számazik, amelyek a válság ellenére növelték árbevételüket, rájuk pedig nem vonatkozik a kormány kedvezménye.” Budaörsön a kis- és középvállalkozások sokáig egyáltalán nem fizettek iparűzési adót.

Baranyai Krisztina, Ferencváros polgármestere azt panaszolta, a fővárosi kerületeket kihagyják az egyeztetésből, holott Gulyás Gergely elmondta, a kerületek a jövő héten kerülnek sorra.

Kapcsolódó írásaink