Belföld

Novák Katalin: Ne legyenek a fiatalok előtt akadályok

Az elmúlt években az Európai Unióban hazánkban nőtt a leginkább a gyermekvállalási kedv

Az utóbbi évtizedben kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, és folyamatosan emelkedik a gyermekvállalási kedv is – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin: Ne legyenek  a fiatalok előtt akadályok
A miniszter büszke arra, hogy már láthatók a a családbarát politika eredményei
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az elmúlt tíz év családbarát politikájának már láthatók az eredményei, hiszen negyven éve volt utoljára olyan magas a házasságkötések száma Magyarországon, mint tavaly – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. A Házasság hete rendezvénysorozat részeként Család – Karrier – Egyensúly címmel megtartott fórumon kiemelte: tavaly 140 ezer fiatal kötelezte el magát egymás mellett, míg tíz éve csupán fele annyian kötöttek házasságot. Emellett az elmúlt években az EU tagállamai közül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, tette hozzá Novák Katalin.

A miniszter kitért rá, hogy a kormány azt szeretné, ha a fiatalok minél bátrabban mondhatnának igent az életre és egymásra, ha nem lennének előttük anyagi akadályok. Ezért vezették be a babaváró támogatást, erről szól a családi adókedvezmény és a 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége.

„A kormány célja, hogy aki megtalálta a párját, bátran mondhasson igent a közös életre, a családalapításra, ne kelljen évekig halogatnia a döntést azért, mert nincsenek meg hozzá az anyagi feltételei” – hangsúlyozta Novák Katalin. Megjegyezte azt is: a házasság sok szépséget, kihívást, sokszor nehézséget és néha bosszúságot is tartogat, de még mindig ez a valaha „kitalált” legjobb formája a békés együttélésnek és a gyermekvállalásnak.

„Az ember fizikai és lelki egyensúlyának megteremtését közösségben, szerencsés esetben a család oltalmában tanulja meg” – mondta köszöntőjében Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Házasság hete rendezvénysorozat központi programjainak fővédnöke. Kiemelte: hisz abban, hogy összhangba hozható a család és a munka, miközben vallja a család elsőbbségét. Aláhúzta, hogy ami rajtunk múlik az az, hogy nő és férfi képes legyen kifejezni szeretetét és tiszteletét a másik iránt, egymással összefogva gondozzák gyermekeiket, a jövő nemzedékét.

„A családalapítás minden nehéz­ség ellenére az egyik legcsodálatosabb dolog a világon: elköteleződésünkből születik, s telis-tele van nagyszerű, meglepő pillanatokkal” – szögezte le.

Herczegh Anita meglátása szerint a legszebb örömöt, az igazi kiteljesedést az adja meg az embernek, ha karjaiban ringathatja kicsinyét, ha szeretettel gondoskodhat gyermekéről. „A házastársak egymást segítő kapcsolata megteremtheti a család és munkahely közötti kényes egyensúlyt, sőt, a családból fakadó derű és remény támogathat bennünket a munkahelyen átélt sokféle stressz leküzdésében is” – hangsúlyozta az államfő felesége.

Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem professor eme­ritája a házasságról szólva rámutatott: soha nem volt ilyen fontos a kötelék, a személyes kapcsolat, mint amilyen ebben a nehéz időben. Hangsúlyozta a család elengedhetetlen együttműködési szerepét a járvány ideje alatt, hogy a családtagok biztosítsák a home office-ban, illetve a digitális tanrendben a megegyezésszerű rendet.

Kapcsolódó írásaink