Belföld

Baloldali klientúraépítés, pénzosztogatás Pécsett

Azt kellene belátnia az ellenzéknek, hogy a közteherviselés hónapjait éljük, és nem csupán az államnak kell meghúznia a nadrágszíjat, hanem az önkormányzatoknak is – fogalmazott Hoppál Péter

Tíz évig tartott ellapátolni a szocialisták által Pécsett hagyott szeméthegyeket – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Hoppál Péter. Pécs és térsége fideszes országgyűlési képviselője szerint a baloldal legfőbb küldetése, hogy fejet hajtson a brüsszeli bürokrácia és a Soros György-féle diktátum előtt, bekapcsolva Magyarországot a migráció nemzetközi programjába.

Baloldali klientúraépítés, pénzosztogatás Pécsett
Péterffyék teljesítményét jómagam mint tanárember elégtelenre értékelem, hiszen lassan másfél éve gyakorlatilag csak sodródik a város – mondta a pécsi térség fideszes képviselője
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Majd tíz éven át az egyik legprosperálóbb dunántúli település Pécs volt. A két évvel ezelőtti önkormányzati voksolás óta mintha megfordult volna a széljárás, újra botrányokról hallunk, legutóbb az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármester kinevezéséről.

– Ahhoz, hogy ezt a témakört kellő objektivitással járjuk körül, először is deklarálnunk kell, hogy a kétezer-kilenc és kétezer-tizenkilenc között regnáló jobboldali városvezetés szüntette meg a harmadik alpolgármesteri titulust. Mi két helyettessel csináltuk végig azt a nagyon nehéz tíz esztendőt, amelyben a szocialisták által itt hagyott szeméthegyeket kellett ellapátolni. Az MSZP-s városvezetés olyan csődhelyzetet teremtett, amelyből a kilábalás tíz évet vett igénybe. Kétezer-tizennyolcban mondhattuk el először azt, hogy Pécs önfenntartóvá vált. A jobboldali irányítás alatt a bevételek oly mértékben tudtak növekedni a kiadások optimalizálásával, a kormányzat, az itt beruházó cégek segítségével, az iparűzési adó ötmilliárdról kilencmilliárdra történő feltornázásával, hogy egy év múlva már pozitív lett Pécs mérlege. Ezt
a tendenciát a baloldal most úgy adja el, hogy a Fidesz hagyta csődbe menni a várost, ami azonban szemenszedett hazugság.

– Mégis, miért volt szükség egy járványhelyzet kellős közepén Nyőgéri kinevezésére?

– Nem kell harmadik alpolgármester, a tíz évig tartó romeltakarításhoz és konszolidációhoz is elég volt két helyettes. Nyőgéri Lajos kinevezése arra mutat rá, hogy a fővároshoz hasonlóan Pécsett is pénzosztás, klientúraépítés zajlik. Ez természetesen nem volt benne Péterffy Attila polgármester választási programjában. A baloldal egy év alatt felemelte az általuk kinevezett városi cégvezetők fizetését, ezzel több tízmillióval nőttek a bérköltségek. Az önkormányzati vállalatok vezető pozícióira nem ritkán politikusokat vagy azok rokonait tették be. Ahogy a politikai ejtőernyősök fizetésére jóval többet áldoznak, úgy emelték meg a politikusi fizetéseket is, illetve rengeteg új politikai állást is létesítettek.

– Maradva még az újdonsült alpolgármesternél, személyét a városvezető koalíciós partnerei is hevesen támadják. Mit gondol erről?

– Péterffy mögött egy sokszínű protestközösség alakult ki a választásokra, akiknek egyetlen üzenete volt: bárki jöjjön, csak ne a Fidesz. Ez a sokszínű koalíció viszont azt eredményezi, ami várható volt, nagyon nehéz az ügyek konszenzusos menedzselése. A harmadik alpolgármester ügyében ráadásul nemcsak a koalíciós partnerek fordultak szembe a polgármesterrel, hanem a pécsi liberális értelmiség is, amely tizenkilenc őszén még úgy gondolta, „civil” vezetésre volna szükség a városban. Megjegyezném, számukra keserű volt a felébredés, hiszen mára kiderült, megvezették őket. Lehullt
a lepel arról a színjátékról, hogy itt egy civil szervezet – amelynek neve, székhelye is van – jelölte volna a városvezetőt.

– A szocialista alpolgármester múltja finoman szólva nem makulátlan, december előtt már nekifutott egy másik pozíciónak is.

– Nyőgéri személye szimbolikus, kétezer-tizenkilencben már alkalmatlannak bizonyult egy bizottsági elnöki posztra. A választások után ugyanis Péterffy felterjesztette a gazdasági bizottság vezetőjének, de a „szövetségesek” már akkor kiderítették róla, hogy több magáncégének vezetésétől is el van tiltva. Mi több, a szocialista politikusnak rágalmazás miatt büntetőügy is van a múltjában, a bíróság el is marasztalta. Magyarán: a polgármester egy bukott, gazdasági tevékenységtől eltiltott, priuszos szocialista politikust kívánt a város gazdasági életét felügyelő testület elnöki székébe ültetni. Ettől végül elállt, most mégis alpolgármesternek nevezte ki. Pécsre visszatértek a kétezer-kilenc előtt jól ismert figurák, akik ott folytatják a megyeszékhely tönkretételét, ahol akkor abbahagyták.

– Mit tett le az asztalra a baloldali városvezetés?

– Péterffyék teljesítményét jómagam mint tanárember elégtelenre értékelem, hiszen lassan másfél éve gyakorlatilag csak sodródik a város. Igaz, felállítottak télre a város legalacsonyabb pontján egy nyitott kabinos óriás­kereket, amit gyakorlatilag senki nem használ, illetve az LMBTQ-aktivistákkal közösen terítéken van az első vidéki Pride-felvonulás megszervezése. Ennyi a saját teljesítményük. De a viccet félretéve: elmulasztották egy frissített városfejlesztési stratégia megalkotását. Semmilyen új projektet nem indítottak. Január elsejével úgy léptünk be a kétezer-huszonegy és –huszonhét közötti európai uniós pénzügyi ciklusba, hogy a Dunántúl legnagyobb városának nincs frissített, naprakész terve a források felhasználásáról. Ha történt is valami, az annak tudható be, hogy a beruházások, amelyeket még a jobboldal indított el, mostanra lettek készen, ezeket tudták szelfik közepette átadni.

– A szelfik mellett rengeteg olyan pécsi közlemény lát napvilágot – például a Karácsony Gergely által jegyzett Szabad Városok Szövetsége nevében –, amelyek a kormány járványügyi gazdasági intézkedéseit támadják. Jogosak-e ezen offenzívák?

– A baloldal szakmai munkát nem végez, viszont virtigli szocialista arcélű politizálást csinál, ám ez sem őszinte. Tehát, amikor most ilyen nehéz globális pénzügyi helyzetben vagyunk, hogy egész Európa zsugorodik gazdaságilag a járvány miatt, elfelejtik megemlíteni, hogy a magyar gazdaságot a legjobb állapotban kapta el a koronavírus-járvány okozta recesszió, az unión belül kétezer-tizennyolcban és –tizenkilencben idehaza volt a legnagyobb a GDP növekedése. Persze tavaly volt visszaesés, mint mindenhol, de a magyar adat valószínűleg kedvezőbb lesz, mint az uniós átlag. Magyarán a mi gazdaságunk képes lehet arra, hogy idén egy jelentősebb növekedéssel vissza tudjon állni a megszokott kerékvágásba. Péterffy aggodalmai nyomán megjegyezném: azt mondani nem országos politikusként, az országos gazdasági döntéshozatalban felelősséggel nem rendelkező városvezetőként, hogy a kormány elvesz a baloldali önkormányzatoktól, egész egyszerűen nem állja meg a helyét. A kabinet nem vesz el, hanem azt mondja: maradjon a pénz az embereknél, a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál – amelyeket érzékenyen érint a járvány –, hiszen ez ösztönöz beruházásokra, munkahelymegtartásra és fogyasztásra. Csak Pécs esetében ötezer-háromszáz munkahelyet sikerült megtartani a kormány támogatásával a járvány alatt. Biztos vagyok abban is, hogy Pécs is fog kapni kompenzációt az iparűzésiadóbevétel-visszaesés mérséklésére. A baloldalnak azt kellene belátnia, hogy a közteherviselés hónapjait éljük, és nem csupán az államnak kell meghúznia a nadrágszíjat, hanem az önkormányzatoknak is.

– Péterffyék mellett Mellár Tamás is évről évre eltemeti az unortodox gazdaságpolitikát.

– Az ellenzéki képviselő – aki nem mellesleg közgazdász is – már a pandémia előtt farkast kiáltott, mondván, kifulladt a gazdaságpolitikánk, gajra fogunk menni, majd a magyar gazdaság évről évre rácáfolt Mellár jóslataira. Kiemelném, amióta Orbán Viktor vezeti Magyarországot, azóta tudjuk teljesíteni a három százalék alatti államháztartási hiánycélt. Azóta nem költünk többet, mint amennyink van. Ezt megelőzően a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon „milliárdos sztárközgazdászok” által vezetett kormányok képtelenek voltak ezt a vállalást teljesíteni, sőt lépéseik az ország történelmi eladósodásához vezettek.

– Lehet-e tényekkel harcolni a rémisztgetésekkel, fals híresztelésekkel szemben?

– Sajnos manapság a kamuhírek korszakát éljük. Baloldali álhírgyárak riogatják az embereket, az ellenzék pedig olyan mélységekbe zuhant, hogy az egyik parlamenti bizottsági elnökük, a szocialista Korózs Lajos személyesen vett részt egy hazugságokat felsorakoztató, általuk leleplezőnek szánt videó elkészítésében. Egyébként azt gondolom, minden nap, amit Korózs eltölt a bizottság elnöki székében, az a baloldal koporsószögeinek számát növeli.

– Sokak szerint az ellenzék már a választásokra készül…

– Ki kell jelenteni: egy borzasztóan visszataszító halálkampányt folytat a baloldal. Gyakorlatilag a vírusnak szurkolnak, s nekik akkor lesz jó, ha Magyarország nem tudja leküzdeni a járványt, mert abba Orbán Viktor miniszterelnök esetleg belebukhat. Arra nem gondolnak, hogy a vírus elleni küzdelem emberéletekről szól. Az sem jut eszükbe, hogy az egészségügyben dolgozók napi huszonnégy órás küzdelmet folytatnak értünk. Nem veszik figyelembe sem az ápolókat, sem az orvosokat, tudósokat, se Istent, se embert, csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, és mindenből politikai hasznot akarnak húzni. Szégyellje magát a teljes baloldal – Gyurcsány Ferenccel az élen – a Jobbiktól a Momentumon át a Demokratikus Koalícióig!

– Mi a véleménye Jakab Péterék és Fekete-Győr Andrásék térfélválasztásáról?

– Mára minden párt Gyurcsány-párttá vált a baloldalon, hiszen egy közös Gyurcsány-listára kéredzkedtek föl kétezer-huszonkettőre. A Jobbik pártelnökének tavaly márciusi nyilatkozata – miszerint nem fognak a bukott kormányfővel egy listán szerepelni – semmit sem ér. Jakab nyolc hónap alatt változtatta meg pártja álláspontját. Mindez elmondható a Momentum elnökéről, Fekete-Győr Andrásról is, aki korábban gyurcsánytalanítani akarta a politikát, most viszont a bukott kormányfő listáján előkelő helyen szerepel. A Jobbikhoz hasonlóan a Momentum is bejelentkezett Gyurcsány szekértolójának. Jakabék és Fekete-Győrék is azt a politikát akarják folytatni, amit a bukott kormányfő kétezer-tíz előtt csinált? Isten őrizze és óvja meg Magyarországot Gyurcsány újabb országlásától!

– Milyen a DK elnökének Magyarország-képe?

– A baloldal legfőbb  küldetése, hogy fejet hajtson a brüsszeli bürokrácia és a Soros György-féle diktátum előtt, bekapcsolva hazánkat a migráció nemzetközi programjába. Hiába ködösít a Gyurcsány-koalíció, korábban helyszíni sajtótájékoztatókon demonstrálták, hogy le akarják bontani a határkerítést, ami a határ menti Pécsett, Baranyában húsba vágó ügy. A baloldal felgyorsítaná az illegális bevándorlást, amivel vége lenne a mai biztonságunknak. Korábban amerikai sztárszínészek Budapestről azt mondták, hogy olyat még nem láttak, hogy egy nagyváros utcáin hajnali háromkor fiatalok nyugodtan sétálgathatnak. Mindemellett Gyurcsányék tálcán odaadnák a magyar piacot is a Soros-féle globális érdekköröknek.

Kapcsolódó írásaink

„Az embert kell védenünk, ha a kultúrát akarjuk védeni”

ĀA magyar kultúra napja. Hoppál Péter miniszteri biztos: A kulturális alapellátásban 2014 óta azon dolgozunk, hogy közösségi-közművelődési szakembereket képezzünk, és a hozzáférést anyagi szempontból is biztosítsuk a legkisebb településeken