Belföld

Gyurcsány erzsébetvárosi helytartója Czeglédy

Úgy kap jelentős megbízásokat az ügyvédi iroda, hogy a kerületben nincsenek nagy projektek, amelyek jelentős jogi előkészítést igényelnének

Bajkai István, a Fidesz ország­gyűlési képviselője szerint személyes vonatkozásai is lehetnek annak, hogy a bukott miniszterelnök pártja két kézzel szórja a pénzt a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának folyamatos kistafírozására.

Gyurcsány erzsébetvárosi helytartója Czeglédy
Az elítélt Czeglédy Csaba ügyvédi irodája folyamatosan kapja a zsíros szerződéseket
Fotó: Facebook/Czeglédy Csaba

Czeglédy Csaba igazi helytartóként vette át a hatalmat Erzsébetvárosban, ő Gyurcsány személyes megbízottja – jelentette ki lapunknak Bajkai István, Budapest VII. kerületének fideszes országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a költségvetési csalással vádolt szombathelyi politikus ügyvédi irodáját újabb 46 millió forintos szerződéssel stafírozta ki a DK-s vezetésű önkormányzat. „Meggyőződésem, hogy Niedermüller Péter polgármester nem a telefonos regiszterében talált rá Czeglédyre, hanem utasításba kapta Gyurcsány Ferenctől, hogy foglalkoztatni kell őt” – mondta Bajkai, aki az előző ciklusban Erzsébetváros alpolgármestere volt.

Ennek a kormánypárti politikus szerint személyes vonatkozásai is lehetnek. Felidézte, hogy a súlyos bűncselekménnyel vádolt ügyvéd – akinek a kamarai tagságát is felfüggesztették, tehát jogi képviseletet nem is láthat el – 2017-ben egy személyiségi jogi perben, amit Dobrev Klára, az Altus Portfólió Kft. vezérigazgatójaként indított Orbán Viktor miniszterelnök ellen, maga látta el az Altus jogi képviseletét is, így Czeglédy nem egyszerűen a DK ügyvédje, hanem a Gyurcsány családé is. Azt a pert ugyan jogerősen elveszítette Gyurcsányné a kormányfővel szemben, ám különös kapcsolatukat tovább árnyalja, hogy hatalmas összegű, több mint 280 millió forintra rúgó kölcsö-nökkel is segítették, sőt a DK európai parlamenti listájára is feltették Czeglédyt – idézte fel Bajkai István.

Czeglédy Csaba tanúk szerint parancsokat is közvetít Niedermüller irányába, s nagyon beszédes, hogy tizenöt hónap alatt már 96 millió forintos megbízást kapott az ügyvédi irodája, holott a kerületben jószerivel semmilyen fejlesztés nem történik, nincsenek nagy projektek, amelyek jelentős jogi előkészítést igényelnének. A felfüggesztett ügyvéd irányába mégis két kézzel szórja a pénzt Niedermüller, miközben naponta többször is arról panaszkodnak, hogy a kormányzati elvonások kivéreztetik az önkormányzatokat.

Bajkai hozzáfűzte, ez tényszerűen közönséges hazugság, másrészt pedig jelenleg négy alpolgármestere van a kerületnek, óriási stábokkal maguk alatt, ami a teljes ciklusra vetítve több mint félmilliárd forintos többletköltséggel jár az előzőhöz képest, amikor a Fidesz–KDNP vezetése alatt egyetlen alpolgármestere volt Erzsébetvárosnak.

A képviselő kifejtette, 2019-ben a kasszát úgy adták át a baloldali vezetésnek, hogy abban tíz és fél milliárd forint tartalék volt, aminek a felét mostanra felélték. Jelképes, hogy a baloldali városvezetés pénteken úgy döntött, bezárja a Wesselényi utcában található Erőművházat, Erzsébetváros művelődési-művészeti központját – folytatta a politikus. Emlékeztetett: ez az épület úgy vált ékkövévé Erzsébetvárosnak, hogy a fideszes vezetés rendkívüli összegekből újította fel.

Kapcsolódó írásaink