Belföld

Új borítót kell készíteni az LMBTQ-mesekönyvnek

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseország mindenkié értékesítésekor a kiadó Labrisz. Jelenleg minden nagy hazai terjesztőnél kapható vagy előrendelhető

A Meseország mindenkié című kiadványon semmi sem utal arra, hogy a benne szereplő történetek a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg – állapította meg a kormányhivatal, és kötelezte a kiadó Labrisz Egyesületet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetésére.

Fogyasztóvédelmi eljárás keretében állapította meg a hatóság, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor, az azt kiadó Labrisz Egyesület. A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban Budapest Főváros Kormányhivatala megállapította, hogy a könyv értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, ugyanakkor az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg. Így a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.

Minthogy a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, ezért sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ami által az egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg – közölte a kormányhivatal. Ezért kötelezte az egyesületet, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban. A tájékoztatást a Meseország mindenkié című könyv esetében is alkalmazni kell. Jelenleg egyébként minden nagy hazai könyvesboltlánc foglalkozik a kiadvány terjesztésével, ahol éppen nem kapható, ott meg lehet rendelni.

Emlékezetes, még decemberben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal kimondta: jogsértő a mezőkövesdi önkormányzat rendelete, amely a település óvodáiban betiltotta a Meseország mindenkié használatát. A rendelettel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárást az illetékes kormányhivatalnál, ennek eredményét is ők tették közzé. Eszerint a BAZ megyei kormányhivatal elfogadta a TASZ érvelését, miszerint „a köznevelési törvény és a gyermekvédelmi törvény rendelkezései alapján a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele szakmai-módszertani kérdésekbe, konkrét utasítást nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy megtiltására”. A Soros-szervezet melegen üdvözölte a döntést.

A leszbikus érdekvédelemmel foglalkozó Labrisz Egyesület kiadványáról – amelyet az általuk amatőr szerzőknek meghirdetett meseíró pályázatra beérkezett „alkotásokból” állítottak össze – korábban megírtuk, hogy annak irodalmi színvonala meglehetősen alacsony, még méltatói szerint is „hullámzó”. A meleg, férfi Hamupipőkét és egybekelő királyfiakat felvonultató LMBTQ-propagandakönyv igazi rendeltetését jelzi, hogy „foglalkozásterv” is készült hozzá, tehát oktatóanyagnak szánják óvodások és kisiskolások számára. Felidéztük azt is, hogy a második Gyurcsány-kormány idején már létezett gendertankönyv a középiskolákban, sőt érettségi kérdéseket is írtak belőle, és a genderügy zászlóvivője maga Gyurcsányné Dobrev Klára volt.

Kapcsolódó írásaink