Belföld

Fidesz: Milliárdokat bukik Karácsony Gergely miatt a BKV

Milliárdokat bukik a Karácsony Gergely vezette fővárosi vezetés „gőgössége és hozzá nem értése” miatt a BKV az általa kiírt reklámtenderen - írta a Fidesz budapesti szervezete szerdán a Facebook-oldalán.

Fidesz: Milliárdokat bukik Karácsony Gergely miatt a BKV
Milliárdoktól esik el a BKV Karácsony Gergely hibájából
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A bejegyzés szerint a főváros baloldali többsége „jogszerűtlenül megakadályozta”, hogy a JCDecaux cég jogszerű ajánlata nyerjen a BKV reklámközbeszerzésén. Ezt a bíróság is megállapította, csakhogy a francia hátterű cég egy évvel később, a koronavírus-járvány idején már nem tartja az eredeti ajánlatát.

Mint írták, az „elkaszált közbeszerzéssel” négy éven keresztül havonta 142 millió forint bevétele lett volna a BKV-nak, a 2019-es 55 millió és a 2020-as 62 millió forint helyett, vagyis minden hónapban 80 millió forint a veszteség. Ez évente csaknem egymilliárd forint.

Megjegyezték, hiába volt a kormányhivatal törvényességi észrevétele és a fővárosi Fidesz-frakció jobbító javaslata a helyzet rendezésére, Karácsony Gergely hajthatatlan volt. A számlát viszont a budapestiek fizetik - írták. Kérdés, ki vállal felelősséget a többmilliárdos veszteségért és mikor lesz következményük a sorozatos törvénytelen döntéseknek - tették hozzá.

Objektum doboz

A JCDecaux Hungary Kft. korábbi lapinformációk szerint a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosításáért havi 142 millió, évi több mint 1,7 milliárd forintot ajánlott a BKV Zrt.-nek.

A cég ajánlata nyert volna, a BKV azonban megtagadta a szerződéskötést. Erre azt követően került sor, hogy Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester határozati javaslatát, amely megtiltja, hogy a fővárosi cégek egy évnél hosszabb időre írjanak alá megállapodást a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására. A BKV a tenderkiírás szerint négy plusz opcionálisan további négy évre tervezte a reklámhelyek értékesítését.
 

Kapcsolódó írásaink

Karácsonyék kegyeltje lett a befutó

ĀNaponta panaszkodik forráshiányra a főpolgármester, de a hármas metró után a Lánchíd felújítása is több milliárddal drágul, a gyurcsányista klientúra kifizetésére pedig mindig akad forrás