Belföld

A nyugdíjasok már várják az oltást

Sok idős ember az alapbetegsége miatt tart a vakcinától, mert nem tudja, az milyen hatással lesz a szervezetére

A szépkorúak többsége támogatja a koronavírus elleni oltást, ugyanakkor nem minden esetben tartják elégségesnek az oltással kapcsolatos információkat – mondták lapunk kérdésre a nyugdíjas szervezetek vezetői.

A nyugdíjasok már várják az oltást
Oltanak az ürömi Platán Idősek otthonában
Fotó: MTI/Mónus Márton

A tagjaink körében kampányt folytatunk, mindenkit arra biztatunk, kérje, illetve fogadja el az oltást – közölte a Magyar Hírlap érdeklődésére Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke, hozzátéve, azt tapasztalják, tagjaik általában nem oltásellenesek. Az elnök kifejtette: olyan generációról van szó, amelynek tagjai úgy nőttek fel, hogy az oltásokkal kapcsolatos bizalom az életük részévé vált. Ők is többféle oltást kaptak, és a gyerekeiket is beoltatták. Hegyesiné Orsós Éva hozzáfűzte: a koronavírussal kapcsolatban sok a téves információ, az oltóanyagokkal kapcsolatban pedig még több a bizonytalanság és olykor a bizalmatlanság is. Sok az egymásnak ellentmondó hír, a nyugdíjasok egy része nem érti, miért kell regisztrálni, miért nem a háziorvos keresi meg őket.

„A koronavírus elleni oltás fogadtatása eléggé vegyes: sokan tartanak tőle, ugyanakkor várják is, mert félnek a vírustól” – válaszolta lapunknak Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke. Kifejtette: a nyugdíjasok azért tartanak az oltástól, mert sokuknak van alapbetegsége, és nem tudják, hogy a vakcina arra milyen hatással lesz. A szervezet vezetője szerint az oltóanyagokkal kapcsolatban is hiányosak az információk.

„A tagságunk a győri nyugdíjasok legaktívabbjai, akik támogatják a koronavírus elleni oltás lehetőségét” – mondta Rákosi Zsolt János, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke. Kifejtette ugyanakkor, hogy a napokban publikált oltási terv meglepte a nyugdíjasokat, mivel az nem nyújt számukra támpontot arra vonatkozólag, hogy az oltásuk milyen ütemben fog megtörténni. Hiányolják például azt a rangsort, amely eligazítaná őket abban, hogy a hatvan éven felülieknél mi lesz a sorrend, ha nem a regisztráció sorrendje. Rákosi Zsolt János példaként említette: kit oltanak be előbb, egy hetvenöt éves, nem krónikus beteg nyugdíjast vagy egy hatvanéves, többféle alapbetegséggel rendelkezőt.

„A nyugdíjasok általában nem oltásellenesek, de elégtelennek tartják az oltásról szóló tájékoztatásokat, többet szeretnének tudni a konkrét oltási tervről” – felelte lapunknak Véghné Reményi Mária, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének elnöke. Közölte: tagjaik csak az EU által engedélyezett oltást fogadják el, a beoltást pedig csak egészségügyi intézményekben tudják elképzelni, választási helyiségekben, sportlétesítményekben nem. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy a körzeti orvosi rendelők alkalmasak az oltások beadására.

Kapcsolódó írásaink