Belföld

Kémjátszmák jobbikos szereplőkkel

Kínos a baloldali pártok számára a Szabó Balázs-ügy, az újpesti képviselő egyelőre nem hajlandó lemondani

KGBélától Gyöngyösi Mártonon át Szabó Balázsig: kémek, illetve „választási megfigyelők” a Jobbikban. A párt feletti orosz befolyás komoly akna lehet a Gyurcsány-vezette együttműködés során.

Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, és egy, a pártból nemrég kilépett volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő – írta meg a Hvg.hu, rámutatva: a választás, amit megfigyeltek, különösen fontos volt Oroszországnak, a Kreml szinte teljes titkosszolgálati arzenálját bevetette azért, hogy befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és uránban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban. Az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik, akit azzal vádolnak, hogy oroszoknak és kínaiaknak kémkedett.

Legalább ötmillió forintba került a jobbikos politikusok afrikai útja, a képek alapján ugyanis egy luxuskategóriás Falcon 100-as gép szolgáltatásait vették igénybe, aminek bérleti díja óránként legalább 900 ezer forint – mutatott rá az Origo.hu.

Samu Tamás Gergő a Magyar Nemzetnek elmondta: ismeri a kémkedéssel megvádolt lengyel politikust, 2014-ben találkoztak, Szabó Balázs azonban még közelebbi ismeretségben van Piskorskival. Mint ahogy szerinte a „választási megfigyelésekben” is több tapasztalata van Szabó Balázsnak.

A lap emlékeztet, amikor Samu 2018-ban a Luhanszki Népköztársaságban járt választási megfigyelőként, a Jobbik megdorgálta, ám nem váltak meg tőle, nem úgy, mint most Szabó Balázstól, akinek párttagságát kedden azonnali hatállyal felfüggesztették, etikai eljárást indítottak vele szemben, továbbá felszólították, hogy adja vissza önkormányzati képviselői mandátumát.

Egyre kínosabb a Jobbik a baloldali pártoknak, hiszen a rasszista és antiszemita botrányok mellett a párt feletti orosz befolyás is komoly akna lehet a 2022-es választási együttműködés során – állapította meg közösségi oldalán Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Felidézte, nem a Samu-ügy az első ilyen. Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi EP-képviselője 2014. szeptember közepén Szentpétervár önkormányzati választásain járt megfigyelőként, november 2-án pedig Donyeckben és Luhanszkban, az Oroszország kivételével senki más által el nem ismert választásokon. Kovács Bélát, a Jobbik korábbi EP-képviselőjét pedig az orosz külső hírszerző szolgálat, az SZRV szervezte be – mutatott rá Deák. Egyébként „KGBéla” Piskorskival is jó kapcsolatot ápolt.

A Jobbik újabb botrányos ügyét egyelőre mély hallgatás övezi a szövetséges Gyurcsány-alakulat köré­ben. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere csupán a Jobbik magyarázkodását osztotta meg, amely szerint Szabó Balázs nem tájékoztatta őket utazásáról. Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi, fideszes vezetője közösségi oldalán hangsúlyozta: „Minden perc késlekedés Déritől csak ront Újpest megítélésén. Azonnal fossza meg minden tisztségétől Szabó Balázst!” – követelte.

Megkérdeztük a Jobbikot, mit kívánnak tenni, hogy a jövőben ne hozhassák kapcsolatba a pártot az orosz titkosszolgálattal, ám lapzártánkig nem válaszoltak.

Szabó Balázs tegnap délután az Újpest Médiával közölte: nem mond le sem párttagságáról, sem képviselői mandátumáról, sem önkormányzati tisztségeiről.

Vona Gábor: Ez gyalázat. Balról előzzük a DK-t!

Vona Gábor
Vona Gábor
Fotó: MH

„Szégyellem magam, és örülök, hogy nem vagyok most köztetek. Ez gyalázat. Balról előzzük a DK-t…” – írta közösségi oldalán Vona Gábor (képünkön), a Jobbik volt elnöke, elsősorban arra reagálva, hogy a párt Orbán Viktor és Trump hívei között vont párhuzamot, „álkeresztényeket” és „tömeghőbörgést” emlegetve, olyan fotókat mellékelve, amelyeken kereszt is látható. A keresztek hangulatkeltő felhasználását nemcsak Vona tartja vállalhatatlannak, hanem a párt egyik meghatározó alakja, Balczó Zoltán is, aki úgy fogalmazott: „Baráti tanács magunknak egy nagy vihart kavart Jobbik Facebook-bejegyzés kapcsán: ne a gyűlöletkeltésben akarjuk legyőzni a Fideszt!”

Kapcsolódó írásaink