Belföld

Újabb botrány a gyurcsányista László Imre által vezetett Újbudán

Botrányos visszaélés történt egy újbudai parkfelújításra kiírt közbeszerzési eljárásban – adta hírül a Kontra.hu.

Újabb botrány a gyurcsányista László Imre által vezetett Újbudán
László Imre
Fotó: MH

A portál beszámolt arról, hogy tavaly februárban igen jelentős, 18 milliárd forint összegű közbeszerzést nyert el egy konzorcium, a Pannon Park Forest Parkfenntartó és Parképítő Kft. vezetésével a DK-s irányítású XI. kerületi önkormányzattól.

A probléma csupán az volt, hogy az eredeti közbeszerzést 5,8 milliárd forintra írták ki, sőt, a keretmegállapodást a vállalkozók és maga László Imre polgármester is 5,8 milliárd forinttal írta alá, majd pár nappal később a kitöltött elektronikus közbeszerzési rendszer űrlapjára már – indoklás nélkül – 18 milliárdot írtak.

A portál rámutatott, hogy a gyurcsányista városvezető által aláírt keretmegállapodás, illetve a közbeszerzési törvény szerint is szigorú feltételekhez kötött a szerződéses ár emelése, ezek közül pedig egy sem teljesült. Emellett egy ilyen háromszoros áremelkedést a képviselő-testületnek is jóvá kellett volna hagynia.

A közbeszerzést megnyerő cég mögött az a Kocsis László áll, aki a Gyurcsány–Demszky-korszakban volt a Főkert vezérigazgatója. Szintén Kocsis érdekeltségébe tartozik a Parkfenntartó Kft. is, amely Zuglóban egy harmadik vállalkozással – a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft.-vel – szinte „állandó párosként nyerik az amúgy gyanúsan rájuk kiírt közbeszerzéseket„ – emlékeztetett a Kontra.hu, hozzátéve, a cég nemrég az ugyancsak DK-s vezetésű Óbudán hetvenmilliárd forint értékű gigatenderhez jutott a Penta Általános Építőipari Kft-vel közösen.

A bukott kormányfő kegyeltjének, László Imrének amúgy nem ez az első botránya.

Amint megírtuk, miután megválasztották városvezetőnek, az egyik képviselő-testületi ülésen Adolf Hitlert magasztalta, szerinte a náci diktátort méltán választotta a Time Magazin 1938-ban az év legbefolyásosabb emberének.

Kapcsolódó írásaink