Belföld

A kormány kiemelt támogatást nyújt az egészségügyi rendszer megújítására

Csaknem 9 milliárd forinttal többet ad két budapesti fejlesztésre a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön.

A kormány kiemelt támogatást nyújt az egészségügyi rendszer megújítására
Csaknem 9 milliárd forinttal többet ad két budapesti fejlesztésre a kormány (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A tárca a közleményében azt írta: a kormány kiemelt támogatást nyújt a magyarországi egészségügyi rendszer megújítására.

A járóbeteg-szakellátásban országosan évi csaknem 70 millió orvos-beteg találkozás mintegy fele a fővárosi és Pest megyei intézményekben történik. Ezért az állam 2026-ig 700 milliárd forintot szán a főváros és Pest megye kórházainak, illetve szakrendelőinek fejlesztésére az Egészséges Budapest Program (EBP) részeként.

Ismertették: a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározatok szerint 8,8 milliárd forinttal többet ad a kormány két budapesti fejlesztésre. A kormányhatározat további 6,1 milliárd forintos forrást biztosít az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő - XII. kerületi (Hegyvidéki) szakrendelő, valamint további 2,7 milliárd forintos forrást a Bajcsy-Zsilinszky Kórház XVII. kerületi (Rákosmente) Szakorvosi Rendelőintézet fejlesztésére.

Fontosnak nevezték a fővárosi és Pest megyei intézményekben folyó járóbeteg-szakellátás színvonalának folyamatos emelését és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését.

Felhívták a figyelmet: különösen fontos azoknak a szakellátást is nyújtó kórházi intézményeknek a megújítása - ilyen az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet is -, amelyek több budapesti kerület lakosainak nyújtanak egészségügyi ellátást.

Hozzátették: a kormány a költségvetési források felhasználásakor tekintettel van azokra a hatékonysági és eredményességi szempontokra is, amelyek hozzájárulnak a fenti célok eléréséhez.

A forrásemelést azzal indokolták, hogy az EBP-fejlesztésekkel érintett néhány szakrendelő esetében jogos igény merült fel a jelentősebb kapacitásnövelést segítő további fejlesztések megvalósítására. Ezért az orvos-szakmai és egyéb objektív szempontokat figyelembe véve szükséges volt az említett két intézmény fejlesztésére szánt összeg növelése - közölték.

Kapcsolódó írásaink