Belföld

Karácsonyék siránkoznak, a jobboldaliak cselekednek

Baloldali polgármesterek állításaival szemben az iparűzési adó mérséklése nem elvonást jelent, mivel a pénz a kis- és középvállalkozásoknál marad

Ismét politikát csinál a járványkezelésből az ellenzék ahelyett, hogy az összefogást, a járvány elleni küzdelmet segítenék.

Karácsonyék siránkoznak, a jobboldaliak cselekednek
Porga Gyula: A kormányzat felajánlott kompenzációs lehetőségeket - Cser-Palkovics András: Az ipa megfelezése a pandémia idejére vonatkozik
Fotó: MH/Purger Tamás, MH/Bodnár Pat

„Városaink kifosztása nem kormányzás” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely baloldali főpolgármester azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentette a koronavírus-járvány gazdasági hatásait mérséklő intézkedéscsomag több elemét, így a kis- és középvállalkozások (KKV), valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának (ipa) megfelezését.

A döntés január 1-jétől lép hatályba, amit azzal indokoltak, ezek a vállalkozások adják ma a legtöbb munkahelyet.
A főpolgármester mellett például Péterffy Attila Pécs, Botka László szegedi, Nemény András szombathelyi, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi és Csőzik László érdi baloldali vezető is nemtetszését fejezte ki a döntés miatt. Sőt, Kaposvár jobboldali polgármesterét, Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét azzal vádolták meg, hogy segédkezett az önkormányzatok kivéreztetésében.

Egyértelmű, a baloldal – Karl Marx és Friedrich Engels munkássága nyomán – redisztribúciós kérdésként próbálja beállítani ezt a gazdaságvédelmi lépést, amely bár okoz bevételkiesést, ugyanakkor állításukkal szemben az ipa mérséklése nem jelent kormányzati elvonást, mivel a pénz a KKV-szektornál marad. Emellett evidens
az is, az iparűzési adó addig van, amíg működik az ipar, vannak cégek, hiszen a járványidőszak leginkább a kis- és középvállalkozásokat hozza kellemetlen helyzetbe.

Karácsonyék politizálásának hitelét csorbítja, a 23 hazai nagyvárost tömörítő MJVSZ-ből csupán a kisebbség nem ért egyet a kabinet döntésével. Veszprém fideszes polgármestere, Porga Gyula azt írta közösségi oldalán: bár az ipa megfelezése fájdalmas lépés, de a kormányzat felajánlott kompenzációs lehetőségeket, igaz, ezek még nem számszerűsíthetők. Posztjában kiemelte, Veszprémnek egyszerre kell kordában tartani a világjárvány egészségügyi, gazdasági és szociális hatásait, ám – mint fogalmazott – „nem panaszkodunk, nem tiltakozunk, hanem tesszük a dolgunkat, amivel megbíztak bennünket”. Székesfehérvár jobboldali vezetője, Cser-Palkovics András arra hívta fel a figyelmet bejegyzésében, hogy minden nehézség, drasztikus bevételkiesés és a védekezésre fordított költség ellenére az önkormányzat stabilan zárja az évet. Hangsúlyozta: az ipa megfelezése csak a pandémia idejére vonatkozik.

Kapcsolódó írásaink