Belföld

Gyurcsányék harapófogójában a baloldal

A bukott kormányfő szépen felépített stratégiáját a többi ellenzéki párt nem ismerte fel időben – értékelt Deák Dániel

Ha lesz a Demokratikus Koalíciónak miniszterelnök-jelöltje, akkor a feleségem lesz az – nyilatkozta a Telexnek adott interjúban Gyurcsány Ferenc, aki ezzel tulajdonképpen eldöntötte, hogy Gyurcsányné Dobrev Klára lesz a baloldal közös kormányfőjelöltje, mert ahogy az interjúból kiderült, minden baloldali pártnak úgy kell ugrálnia, ahogy ő fütyül.

Gyurcsányék harapófogójában a baloldal
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Gyurcsány Ferenc bejelentése, miszerint Gyurcsányné Dobrev Klárát szeretné közös baloldali miniszterelnök-jelöltként látni, nem meglepő fordulat, erre már évek óta számítani lehetett – értékelt lapunknak nyilatkozva Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Felidézte: az EP-választási kampányban már tudatosan építette Gyurcsány a feleségét, kizárólag ő szerepelt a DK választási plakátjain. A bukott miniszterelnök vélhetően már ekkor belátta, hogy személye olyan komoly konfliktusokat eredményez a baloldali pártok között, amellyel nem tudná a DK-t a közös lista vezető erejévé tenni, így egy rövid időre a háttérbe vonult – mutatott rá a politológus.

Az interjúban Gyurcsány érzékeltette, hogy a többi baloldali pártnak azt kell csinálnia, amit ő megfelelőnek tart, egyértelművé tette, hogy övé a vezető szerep. Az idő Gyurcsány taktikájának sikerességét igazolja, az ő pártja lett a baloldal vezetője, most pedig már annyira magabiztosnak érzi magát, hogy ismét a reflektorfényben tündököl, és nyíltan ki meri mondani, Gyurcsányné Dobrev Klárát szeretné a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként látni. Ez egy szépen felépített stratégia, amit a többi baloldali párt nem ismert fel időben – jelentette ki Deák. Szerinte emiatt Gyurcsány harapófogójába kerültek: miközben jelentősen csökkent a támogatottságuk, és szinte teljesen elvesztették az identitásukat, már nem tudnak kihátrálni a Gyurcsányék vezette közös baloldali lista mögül.

A DK-elnök demokráciáról alkotott nézeteiről sokat elárul, hogy a listás előválasztást feleslegesnek tartja. „Ne bonyolítsuk feleslegesen ezt a beszélgetést, mert tényleg olyan dolgokba megyünk bele, amelyek hazánk és hogy továbbmenjünk, a választók számára és nekem is érdektelenek” – mondta.

A baloldali folyamatok Gyurcsánynak kedveznek, a baloldali előválasztáson – mivel a DK a legerősebb ellenzéki párt – jó eséllyel a felesége győzne, így már hivatalosan is ő és a felesége irányíthatja a baloldalt. Ez ugyanakkor az összefogásra nézve előnytelen, hiszen ugyan a baloldalon belül a relatív többség a DK mögött áll, a teljes népességen belül Gyurcsányéké a legelutasítottabb formáció. Így Gyurcsányné vezetésével nemcsak a bizonytalan szavazókról, de a baloldali választók jelentős részéről is lemondhatna az összefogás. Korábban a Momentum elnöke is ugyanerről a veszélyről beszélt egy interjúban – idézte fel Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink