Belföld

Bővülhet a szocialista börtönválogatott kerete

Cigarettacsempészés miatt bukott le a diplomatát játszó Legény Zsolt

Nem volt legény a vámon, ugyanis cigarettacsempészeten bukott le Legény Zsolt szocialista politikus, a párt fegyelmi testületének elnöke, a párton belüli tisztogatások egyik levezénylője. A Fidesz szerint ez az ügy is jól mutatja a baloldal lényegét: járványhelyzetben kamuvideót készítenek, áramot lopnak és cigit csempésznek.

Bővülhet a szocialista börtönválogatott kerete

Magas beosztású szocialistát, egykori országgyűlési képviselőt, a parlamenti frakció volt helyettes vezetőjét érték tetten cigarettacsempészés közben az ukrán–magyar határon csütörtök késő este. Legény Zsolt diplomata útlevéllel próbálta átlépni a határt, amelyet információink szerint Tóth Bertalan pártelnök hivatalos kérelmére biztosított a politikusnak a Külügyminisztérium. Az ukrán határőröknek az tűnt fel, hogy Legény Zsolt diplomata útlevelet mutat fel, ugyanakkor nem diplomata rendszámú autóval érkezett a határátkelőhelyre. Amikor megkérték, hogy nyissa ki az autót, diplomáciai védettségre hivatkozott. Emiatt az ukrán szervek kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a cigarettával tömött csomagtartót.

A csempészáru pontos mennyiségét az ukrán hatóságok egyelőre nem közölték, az autót és a csempészárut viszont lefoglalták. Legény Zsolt csütörtökön 21.30 óra után Beregsuránynál gyalogosan léphette át a magyar határt.

A lebukást követően az MSZP előremenekülve közleményben tudatta, hogy Legény Zsolt minden tisztségéről lemondott, és a pártból is kilépett. Felszólították továbbá a diplomata útlevél visszaadására is. A jogász végzettségű szocialista politikus 2006 és 2010, illetve 2014 és 2018 között volt a párt országgyűlési képviselője, 2014 után pedig a parlamenti frakció helyettes vezetője volt. Az utóbbi időben az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöki tisztségét töltötte be.

A pártvezetés bizalmi emberének számított, ugyanis vele hajtatták végre azt a tisztogatást a pártban, leginkább persze a politikai riválist, Mesterházy Attilát támogató Pest megyei szervezetben, amely megalapozta a feloszlatást a párt szeptemberi kongresszusa előtt. Ennek során három területi elnököt, Fekete Zoltánt, Trenka Istvánt és Kovács Barnabást fegyelmi eljárás keretében zárták ki a pártból.

Legény Zsoltot akkor is felkarolta a pártvezetés, amikor nem volt parlamenti képviselő, cége, az L-ZS Consulting Kft. – a Pesti Srácok információi szerint – 2010 után összesen 6,6 millió forintot kapott tanácsadásért. Az Opten adatai szerint e céggel szemben már 2012-ben is adóhatósági végrehajtási eljárások sora indult, és ilyenre 2019-ben és 2020-ban is volt példa. A cégnek a legutóbbi öt év során árbevétele sem volt.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója minap úgy fogalmazott: ez az ügy feltette az i-re a pontot a baloldal 2020-as teljesítményét illetően. A baloldal ebben a súlyos járványhelyzetben kamuvideót készített, áramot lopott és cigit csempészett. A politikus szerint mindez jól mutatja a baloldal lényegét, nem tudnak mást csinálni, csak lopni, csempészni és kamuzni.

Kapcsolódó írásaink