Belföld

Pedagógusok: kevés a fertőzött

Az emberek egészségének védelme és a járvány terjedésének lassítása érdekében az alig tíz másodperces kellemetlenség vállalható áldozat – hangsúlyozta György István államtitkár

Több mint ezer csapat járta az elmúlt napokban Magyarországot azért, hogy elvégezze a bölcsődei, óvodai és iskolai nevelők, pedagógusok koronavírus-tesztelését. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára lapunknak leszögezte, a munkába bevont egyetemistákat nem érheti semmilyen hátrány.

Pedagógusok: kevés a fertőzött
A járvány elleni harcból mindenkinek ki kell vennie a részét – mondta az államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

– Folyamatosan zajlik a pedagógusok és nevelők tesztelése. Milyen eredmények születtek?

– A múlt héten 181 506 embert teszteltünk le. Ebből 4 436 bizonyult pozitívnak, ez 2,44 százalékot jelent.

– Ez sok vagy kevés?

– A vártnál alacsonyabb részvételi arány mellett alacsony fertőzöttséget mutattak a célzott, csoportos tesztelés eredményei. Ha ezt a mutatót a teljes érintett létszámra vetítjük, akkor 1,64 százalékos érintettséget kapunk. Ha ezzel párhuzamba állítjuk a szlovákiai, teljes országra kiterjedő tesztelést, akkor azt látjuk, nagyjából azokat az eredményeket hozták ők, mint mi itthon. A bajorországi adatok is hasonlóak a miénkhez.

– Nem kevesen tagadták meg a tesztelést.

– Ez nagyon sajnálatos, mert tény, hogy a tesztelés nem volt kötelező, de a járvány elleni harcból mindenkinek ki kell vennie a részét. Az emberek egészségének védelme és a járvány terjedésének lassítása érdekében az alig tíz másodperces kellemetlenség vállalható áldozat. A bölcsődei dolgozók 79, az óvodaiak 74, az általános iskolai pedagógusok 73, míg a szakiskolaiak 64 százaléka vett részt a tesztelésen – nekik külön szeretném megköszönni az együttműködést és a felelősségteljes hozzáállást.

– A baloldal szerint a tesztelést elutasítók retorzióktól tartanak.

– Fontos leszögezni, semmiféle negatív következménnyel nem jár az, ha valaki nem vetette-veti alá magát a tesztelésnek. Ez mindenkinek saját döntése, indokra sincs szükség az elutasításhoz. Ugyancsak lényeges, hogy az akcióba bevont egyetemisták közül sokan jelezték, tanulmányaik vagy vizsgáik okán nehezen tudnák a tanulást és ezt az elfoglaltságot összeegyeztetni. A rektorokkal történt megbeszéléseken leszögeztük – sőt, erre kormányrendelet is született –, hogy semmiféle hátrány nem érheti azokat a fiatalokat, akik vállalták a munkát. Bár a kirendelést jogszabály írja elő, azok helyett, akik végképp nem tudtak bekapcsolódni, a kormányhivatalok rugalmasan másokat kerestek. Rengeteg embernek tartozunk köszönettel és hálával.

– Kikből áll egy tesztelőcsapat?

– Egy kollektíva két egyetemistából, ritkábban védőnőből, esetleg egészségügyi gyakorlattal bíró ápolóból, adminisztrátorból és gépkocsivezetőből áll. A diákoknak szállást és étkezést kellett biztosítani, s arra is ügyelni kellett, hogy a tesztelési helyszínek ne kerüljenek egymástól túlzottan messzire. A Miniszterelnökség felelősségbiztosítást kötött mind a négyezer emberre.

– Hogyan folytatódik a munka?

– Az operatív törzs döntése alapján a héten már belekezdtek a második körbe. Az elmúlt heti tesztelés után ugyanazokat az intézményeket ismét felkeressük. Legközelebb a területi közigazgatásban ügyfelekkel közvetlenül kapcsolatot tartó, elsősorban kormányablakokban és ügyfélszolgálatokon feladatot ellátó kormánytisztviselőket és dolgozókat érinti a tesztelés.

Kapcsolódó írásaink