Belföld

Karácsony nem legény a gáton

A főpolgármester gyengesége miatt elengedte a budapestiek kezét

A baloldali városvezető nem reagál szövetségeseinek botrányaira, miközben azok szépen lassan elhordják alóla a fővárost.

Karácsony nem legény a gáton
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Habár a tavaly ősszel megválasztott Karácsony Gergely főpolgármester tagadja, hogy jövőre elindulna a baloldali kormányfő-jelöltségért folytatott küzdelemben, a Párbeszéd társelnöke ennek ellenére egyre gyakrabban politizál országos kampánytematikákkal. Ennek egyik szemléletes felülete saját Facebook-oldala, ahol a legutóbbi, több mint száz bejegyzésének több mint a fele nem a budapesti, hanem országos ügyekkel foglalkozott, kommentált, posztjainak kevesebb mint a harmada szólt csupán a fővárosról.

Hogy Karácsony miért engedte el alig egy év után az önkormányzati választás során még szíve ügyeként titulált budapestiek kezét, arra több forgatókönyv is megadhatja a választ. Bár a Párbeszéd társelnökét megrészegíthetik azok a baloldali kutatóintézetek által gyakorta közölt közvélemény-kutatási adatok, amelyek szerint a budapesti városvezető a legnépszerűbb ellenzéki politikus, miniszterelnök-jelöltségi ambícióit gyengíthetik, hogy pártját már jó ideje a parlamenti bejutási küszöb alatt mérik. Így önerőből nem építheti fel magát 2022-re.

Az sem hajtja Karácsony Gergely malmára a vizet, hogy áldozati politikája kifulladni látszik, mi több, az általa tényként emlegetett kormányzati megszorításokra vonatkozó kommunikációs panelek rendre elbuknak a tények ismeretében.
De szembetűnő az is, hogy a városvezető az őt támogató szivárványkoalíción belül valójában gyenge karakternek számít. Nem csak azért, mert nem látja át Budapest belső ügyeit. Kitűnő példa volt erre a BKV buszbérléssel kapcsolatos tavaszi közbeszerzési eljárása, amit egy olyan offshore hátterű cég nyert, mely szocialista helyettesének, Tüttő Kata egykori élettársához, Leisztinger Tamás vörösbáróhoz köthető. Karácsony Gergely gyengeségét mutatja az is, hogy szövetségeseivel sem mer szembe menni a fővárost is érintő kínos ügyekben. Abból pedig az elmúlt egy évben akadt bőven.

Tavaly kora ősszel robbant a kispesti korrupciós botrány, amikor nyilvánosságra kerültek olyan felvételek, melyeken akkor még MSZP-s színekben politizáló Lackner Csaba önkormányzati képviselő arról beszél, hogyan lopták ki a kispesti önkormányzatból a pénzeket. A gyanúba keveredett szereplők – Kránitz Krisztián, a vagyonkezelő vezetője, Gajda Péter polgármester – tagadták az elhangzottakat.

A napnál világosabb eset ellenére Karácsony nem határolódott el szocialista szövetségesétől, mi több, a korrupciós botrányba keveredett XIX. kerületi polgármestert a Fővárosi Önkormányzat ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságnak élére is kinevezte. Elmaradt a moralizálás a városvezető részéről másik szövetségese, a DK-s László Imre újbudai polgármester Adolf Hitler munkásságát éltető megszólalása, s az erzsébetvárosi áramlopás ügyében, melyben szintén a Gyurcsány-párt volt önkormányzati képviselője, vagyis Borka-Szász Tamás volt az érintett.

Kapcsolódó írásaink