Belföld

Nehezíti a járvány a pályaorientációt is

A középiskolák csaknem felénél kötelező a központi írásbeli felvételi vizsga, amelyre péntekig lehet jelentkezni

Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások, a jelentkezést abba a középiskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg kívánják írni.

Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án – közölte az Oktatási Hivatal. A középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyben meghatározták, milyen tanulmányi területeket indítanak a 2021/2022-es tanévben. Megjelölték azt is, milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat, jelezték, ha központi írásbeli vizsgára van szükség.

Idén 535 középiskola, tehát az intézmények csaknem fele (48 százaléka) írta elő ezt. A központi felvételit kérő iskolák adatai, valamint a felvételi vizsgákkal és a középfokú felvételi eljárás további menetével kapcsolatos információk elérhetőek az Oktatas.hu honlapon.

„A felvételizőknek, a szüleiknek most sokkal nehezebb, mint eddig bármikor, hiszen nem elég, hogy nagy döntést kell meghozniuk, idén nyílt napok, iskolalátogatások sem lehetnek, nem tudnak beleszagolni az intézmény légkörébe, nem érezhetik meg a hangulatot élőben” – hívta fel a figyelmet a jelenlegi speciális helyzetre Balatoni József, a közösségi médiában Jocó bácsi néven ismert történelemtanár. „Jó esetben az iskolában hosszú évek óta készítik a diákokat a pályaválasztásra, felmérik a képességeiket és segítenek nekik eligazodni a szakmák rejtelmeiben. Erre számos lehetőséget kínálnak a különböző pályaorientációs napok, előadások. Ha azonban szülőként is szeretnének ráerősíteni, arra is van lehetőség: az interneten rengeteg ingyen elérhető teszt áll rendelkezésre, amelyeknek a kitöltése után értékelést kap a diák. Ezeket érdemes közösen kitölteni, és a kapott értékelést is együtt megvitatni, értelmezni” – javasolta a pedagógus. Hozzátette, a pedagógiai szakszolgálatok is nyújtanak segítséget szükség esetén, tartanak tanácsadásokat, ezeket szintén lehet és érdemes is igénybe venni, ha bizonytalan a diák abban, merre is menjen tovább.

Kapcsolódó írásaink