Belföld

Különösen veszélyeztetettek a cukorbeteg vírusfertőzöttek

„Ha egy praxisközösségnek akár egyetlen tagja rendelkezne diabetológiai licenccel, akkor a pácienseket már nem kellene továbbküldeni, a praxisközösség keretein belül el tudnák látni őket”

Minden harmadik hazai koronavírusos cukorbeteg is egyben, miközben az egész lakosságot tekintve hozzávetőlegesen tízszázalékos az arányuk – hívta fel a figyelmet Kempler Péter egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. Elmondta: minél rendezettebb valakinek a szénhidrát-anyagcseréje, annál nagyobb esélye van arra, hogy túlélje a fertőzést.

Különösen veszélyeztetettek a cukorbeteg vírusfertőzöttek
Kempler Péter: Egy olaszországi felmérés szerint a koronavírus-fertőzés alatt háromszor annyi alsó végtagi amputáció történt, mint a múlt év azonos időszakában
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Mennyi cukorbeteg élhet Magyarországon?

– Erre különböző számítások vannak, de a lakosság mintegy tizede lehet érintett. Ehhez képest különösen figyelemre méltó és egyben rendkívül aggasztó, hogy a kórházba került koronavírus-fertőzöttek közül minden harmadik cukorbeteg is egyben.

– Mi lehet ennek az oka?

– A cukorbetegség az esetek döntő részében együtt jár a szervezet gyengült immunvédekezésével, így a cukorbeteg sajnos egyben fogékonyabb a bakteriális és vírusos fertőzésekre is.

– Végeztek idehaza olyan vizsgálatokat, hogy a kórházból kikerült, gyógyult koronavírusos cukorbetegeket milyen szövődmények fenyegetik?

– Ismereteim szerint erre itthon még nem végeztek célzatos kutatásokat, de ennek az egyik magyarázata az, hogy most minden orvosnak fontosabb elfoglaltságai vannak a járvány miatt. Persze ettől még az adatok össze fognak gyűlni, és csak idő kérdése, hogy felbukkanjanak az ezt a kérdéskört tárgyaló tudományos dolgozatok. Ugyanakkor a szövődmények kialakulásához idő kell, így azok lezajlását csak hosszabb megfigyelés alapján lehet megfelelően értékelni.

– Külföldön mi a helyzet?

– Egy olaszországi közleményről tudok, amelyben a tavalyi év első öt hónapjában, illetve az idei tavaszi járványidőszakban hasonlították össze a cukorbetegeket érintő láb­amputációk gyakoriságát. Az eredmény egészen megdöbbentő, ugyanis kiderült, hogy a végleges, csonkoló beavatkozások száma majdnem a háromszorosára emelkedett. Ezt a tényt azért kell különösen komolyan venni, mert Magyarországon alaphelyzetben mindennap tíz cukorbeteg lábát vágják le.

– Naponta?

– Igen, naponta, ez egészen pontos, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisán nyugvó adat, a Magyar Diabetes Társaság vizsgálata során derült ki. Ha elkezdik közölni a nemzetközi adatokat, azokból majd jó eséllyel az is kiolvasható lesz, hogy egyes államokban miféle eltérések tapasztalhatók, azaz mennyi volt a cukorbeteg a gyógyultak és az elhunytak körében. Ha pedig ezeket az információkat összevetjük az adott ország cukorbetegségi statisztikáival, akkor érzésem szerint érdekes összefüggésekre juthatunk.

– Az olasz amputációk megemelkedett száma mögött mi állhat?

– Ezt nehéz lenne megmondani, az azonban biztos, hogy a vírushelyzet miatt elmaradó, esetleg későbbre tolódó orvos-beteg konzultációknak jelentős szerepük van benne.

– A manapság oly sokat reklámozott telemedicina nem lehet megoldás?

– Egy határig lehet hasznos tanácsokat adni akár telefonon, akár elektronikus levélben, de egy határon túl már feltétlenül szükséges a tényleges orvos-beteg találkozás. Egy úgynevezett súlyos lábfolyamatot már nem lehet a világhálón keresztül kezelni, a beteg helye egyértelműen a kórházban van. Azonban, ha egy kórház szabad kapacitásának négyötödét a koronavírusos betegek kezelése köti le, akkor mindenki másnak a maradék húsz százalékba kell-kellene beleférnie.

– Egyébként a telemedicinát mint irányt jónak tartja?

– Maximálisan jónak tartom, rengeteg terhet képes levenni mind a betegek, mind az orvosok válláról. Vegyünk példának egy húsz éve cukorbeteg embert, aki háromhavonta jár kontrollra. Ha megfelelő a vércukor-beállítás, elegendő lehet például, ha személyesen csak minden második alkalommal, azaz félévente jelentkezik kontrollra, az ellenőrzések másik felében pedig elektronikusan küldi el az egész periódus vércukoradatait. Az orvos ezek alapján meg tudja ítélni az anyagcserehelyzetet, egyúttal azt is, kell-e például módosítani az egyes inzulinok adagján. Vagy esetleg arról értesül, hogy a tendencia rossz, be kell avatkozni. Ez a módszer rengeteg betegnél gördülékenyen működik, így a felszabaduló időben a nehezebb esetekkel lehet törődni. A Covid–19-járvány hozadéka az is, hogy míg korábban a gyógyászati segédeszközökre szóló recepteket nem lehetett feladni az elektronikus felhőbe, most ez az akadály is elhárult. A Magyar Diabetes Társaság november 14-én, a diabétesz világnapon megállapodást kötött a Miniszterelnökséggel, a megállapodást Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter írta alá. Ebben az is szerepel, hogy a diabetológiai licenc – amit a háziorvosok is megszerezhetnek – szerepe jelentősen javuljon. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy egy hiányzó rendelet miatt az ilyen képesítéssel rendelkező háziorvos nem tud mit kezdeni az államtól kapott papírjával. Pedig ha van egy praxisközösség, amelynek akár egyetlen tagja rendelkezik diabetológiai licenccel, akkor a betegeket már nem kellene továbbküldeni, a praxisközösség keretein belül el tudnák látni őket.

– A cukorbetegeket hagyományosan két csoportba sorolják. Lehet úgy megközelíteni, hogy a súlyosabb kategóriában lévőket jobban veszélyezteti a járvány?

– A koronavírus minden cukorbetegre veszélyes, mindegy, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegről beszélünk. Inkább közelítsük meg onnan a kérdést, hogy arra veszélyesebb, akinek az anyagcserehelyzete kedvezőtlen. Azaz legyen bármilyen típusú cukorbeteg is az egyén, ha nem ugrál a vércukra, akkor jobb kilátásokkal fut neki a fertőzésnek, mint az, akinek – akár úgy, hogy nem is tud róla – össze-vissza változik a vércukra. Hasznos tudni, hogy a fertőzések alapvetően vércukor-emelkedéssel járnak, ezt aktuálisan kezelni kell. Erre pedig mind a mai napig az inzulin a legalkalmasabb.

– Nem kerülhetnek át a koronavírus miatt a látens cukorbetegek az 1-es vagy 2-es kategóriába?

– Ez sajnos minden további nélkül előfordulhat. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, ezt a koronavírus-fertőzés nem fogja kiváltani, de a betegek nagyjából kilencvenöt százaléka a 2-es típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. Ez jellemzően tünetmentes, sokszor csak egy csonttörésnél vagy a jogosítvány hosszabbításánál derül ki. Az a helyzet, hogy akinél nem tudtuk korábban, hogy cukorbeteg, ott a Covid–19 halálozási mutatója is magasabb. A Magyar Diabetes Társaság mindent megpróbál megtenni a cukorbetegek érdekében, például a tavaszi járvány óta van a honlapunkon ingyenes konzultációs lehetőség háziorvosok számára, a betegeikkel kapcsolatban feltett kérdéseikre szakképzett diabetológusok válaszolnak. Fontos, hogy a cukorbetegség a Covid–19 szempontjából rizikófaktor, tehát aki ebben érintett, annak minden szabályt szigorúan be kell tartania, hiszen egy cukorbetegnek kisebb az esélye a túlélésre, mint bárki másnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom