Belföld

Ismét érvényesült a baloldali kettős mérce

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusa az Országgyűlés hétfői ülésnapján, napirend előtti felszólalásában említette meg Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának azóta már visszavont, az Origon megjelent írását.

Ismét érvényesült a baloldali kettős mérce
A baloldal vezető politikusai egymást túllihegve álltak be az antiszemita Bíró László mögé a szerencsi időközi választáson, de ez sem volt elegendő a botrányos jelölt győzelméhez
Fotó: Facebook/Kunhalmi Ágnes

A DK politikusa a parlamenti ülésen úgy fogalmazott: Demeter Szilárdot le kellene váltania kormánynak, mert ha nem teszi, akkor közösséget vállal „egy antiszemitával, egy nyílt nácival”.

Noha megdőlt az a tévhit, hogy az aranyhalaknak három másodperces memóriája van, a Demokratikus Koalíció talán még akkor is rekorder lehetett volna, amikor ez élt a köztudatban az akvárium lakóiról. Nem sokkal ezelőtt, egészen pontosan október 11-én még Arató Gergely pártja is teljes mellszélességgel állt ki Bíró László mellett a szerencsi időközi választásokon.

A borsodi választáson a teljes baloldal által tolt antiszemita politikus így is alulmaradt végül, tervek és vízió hiányában mindenkinek csak botrányos megnyilvánulásairól maradhat emlékezetes. A DK ugyanis a baloldali összefogás keretében teljes mértékben közösséget vállalt azzal az emberrel, aki Budapestet „Judapestnek”, a zsidó turistákat pedig „tetűcsúszdásoknak” nevezte, nem beszélve cigányellenes kijelentéseiről. Mindez nem zavarta Karácsonyt, Gyurcsányt és Bajnait...

Korábbi példa is akad persze arra, hogy miért nevezhető a DK kettős mércéjének a nácizás, ugyanis amikor szövetségre léptek a Jobbikkal, akkor bajtársukká vált a zsidók listázását felvető Gyöngyösi Márton is,  aki korábban a holokauszt-megemlékezéseket támadta.

A bosszú népéről és cionista világhatalomról is értekező politikus szélsőjobboldali megnyilvánulásaiért azóta sem kért bocsánatot, a szivárványkoalíció többi tagjának pedig szemlátomást semmi gondja sincs a Jakab Péter vezette párt közelmúltjával.

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 30-án
Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 30-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Mihály pénzügyminiszter a baloldali képviselők azon kérdéseire, hogy mikor hozza meg a kormány az „elvárható és szükséges döntést” azt válaszolta, nem tiszte, hogy összekösse az ország finanszírozását Demeter Szilárd írásával. 

Azt ugyanakkor jelezte: Demeter Szilárd visszavonta írását, Facebook-oldalát is törölte, és elismerte hibáját, amikor azt írta, hogy írása sértheti az áldozatok emlékét.

Megjegyezte: a baloldal itt is kettős mércével mér, mert amikor az egyik baloldali képviselő, polgármester azt mondta, hogy Adolf Hitler megérdemelten volt az év embere, akkor a baloldali pártok semmilyen konkrét lépést nem tettek.

Hozzátette: legutóbb Bíró László esetében is mintha a kettős mérce működött volna.

Demeter Szilárd a visszavont írásban arról értekezett, hogy véleménye szerint Soros György „a liberális Führer”. Később azt írta az esetről: „Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm.”

Kapcsolódó írásaink