Belföld

Erdő Péter: Az ember élete híd a múlt és a jövő között

Minden nemzedék híd a múlt és a jövő között, az ember feladata pedig az, hogy megépítse az élet, a szeretet és a tudás hídját - erről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek advent első vasárnapjának előestéjén.

Erdő Péter: Az ember élete híd a múlt és a jövő között
Erdő Péter bíboros
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A bíboros a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján szombaton közzétett videóban azt mondta: a világjárvány ideje sokak számára gyászt, csüggedést, elbizonytalanodást jelentett. De ez az időszak alkalom arra is, hogy „elgondolkozzunk az életünkről”.

„Mert az ember élete, minden nemzedék élete híd a múltból a jövő felé. (...) Az élet hídját kell megépítenünk” - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezen dolgoznak a szülők, az orvosok, a betegápolók és mindazok, akik az emberek egészségét és életét védik.

Erdő Péter szerint „meg kell építenünk a szeretet hídját is”. A szeretetet pedig leginkább a családban lehet továbbadni a felnövekvő nemzedéknek. A szülők „ezt a drága kincset” adják tovább azzal, hogy „egymást szeretni tudó”, „barátságos, segítőkész és derűs embereket nevelnek” a társadalomnak.

Kitért arra: a tudás hídját is meg kell építeni. Mindazt a tudást, amit az emberiség felhalmozott, tovább kell adni, hogy a következő nemzedékek gyarapíthassák.

A pedagógusok, a nevelők, a kutatók, a tudósok mind-mind ezen fáradoznak, és ez a felelősség a mai nemzedéket is terheli. Ugyanakkor e kihívás egyben „nagyszerű feladat is”. Mert „mindennek akkor van igazán értéke, ha van értelme a múltunknak, van értelme a jövőnknek, van értelme egyén és közösség életének” - fogalmazott.

„Isten nem hagyja magára az emberiséget. Ő itt jár velünk a történelem útján, és vár bennünket egy boldogító örök találkozásra” - mondta a bíboros. Hozzátette, hogy itt a földön is meg kell ragadni a találkozás alkalmait, amilyen például a jövő szeptemberre tervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is lesz.

Legyen Jézus „életünk sugárzó társa, legyen ő az, aki optimizmust és örömet hoz az életünkbe!” - zárta üzenetét Erdő Péter bíboros.
 

Kapcsolódó írásaink