Belföld

Folytatódik a fővárosi egészségügy kormányzati fejlesztése

Tóvizi Attila: Az Egészséges Budapest Program építészeti beruházásainál a mindenre kiterjedő tervezés a záloga annak, hogy a közeljövőben a betegellátás 21. századi színvonalú legyen

A járványhelyzet ellenére jelentős beruházásokkal folytatódott idén is az Egészséges Budapest Program – mondta lapunknak Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese. A program megvalósításáért felelős szakember kijelentette: a csúcskategóriás orvostechnológiai és informatikai eszközök lehetőséget teremtenek forradalmian új eljárások alkalmazására is.

Folytatódik a fővárosi egészségügy kormányzati fejlesztése
A korszerű informatikai rendszerekkel összekapcsolhatók a szakrendelők a háziorvosokkal és a kórházakkal, így gyorsul a betegelőjegyzés és betegfogadás – hangsúlyozta a miniszteri biztos
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Befolyásolja a járványhelyzet az Egészséges Budapest Program megvalósítását?

– A kormány a programot azzal a céllal indította el, hogy új távlatokat nyisson a fővárosi és Pest megyei kórházak, illetve szakrendelők európai színvonalú betegellátásában. Orvostechnológiai és informatikai eszközök beszerzése, valamint infrastrukturális fejlesztések szerepelnek a programban, amely az emberi erőforrások miniszterének irányításával 2019 óta még gyorsabb és hatékonyabb megvalósítási szakaszba lépett: a tervezési és előkészítési munkát követően tavaly már számos kézzelfogható eredményt értünk el. Az idei évben – a járványhelyzet ellenére – a megújítási folyamat további jelentős beruházásokkal folytatódott, természetesen aktuális és speciális szempontokat is figyelembe véve zajlik a tervezés, fejlesztés, beszerzés. Gondolok itt például azokra a megoldásokra, amelyekkel szükség esetén azonnal el lehet különíteni akár teljes osztályokat, épületszárnyakat.

– Melyek az eddigi legfőbb eredmények?

– A koncepcióalkotást és előkészítést követően megkezdődött az egyes közbeszerzések és tervpályázatok kiírása, és elindultak az eszközbeszerzések. Tizenhét kórház és harminckét szakrendelő fejlesztésére írtuk alá a tervezési szerződéseket 2019 végén. Csak ez utóbbi 381 ezer négyzetméter tervezési dokumentációjának elkészítését jelenti. Emellett eddig – huszonötmilliárd forint értékben – csaknem háromezer-ötszáz orvostechnológiai és negyvenezer informatikai eszközzel gyarapodtak a programban részt vevő intézmények. Előbbiek között szerepel tucatnyi csúcskategóriás képalkotó diagnosztikai (CT, DSA, MRI, röntgen, mammográf, sugárterápiás lineáris gyorsító), több száz aneszteziológiai, illetve műtéti eszköz és berendezés.

– Mely intézményekről van szó?

– A programnak köszönhetően például az Uzsoki Utcai Kórház az elmúlt időszakban mintegy kétmilliárd forint értékben jutott több száz orvostechnológiai és informatikai eszközhöz, közülük idén egy újabb sugárterápiás eszközzel gyarapodott. Az Országos Onkológiai Intézet eddig egymilliárd forintot meghaladó támogatásban részesült, az elmúlt hetekben további 2,9 milliárd forint értékű szerződéscsomagot írtunk alá mellkassebészeti és onkoterápiás eszközök beszerzésére. Az idei év első felében nyolcmilliárd forint feletti beruházás keretében szintén több ezer eszközt szereztünk be huszonhárom fővárosi és Pest megyei intézmény számára. Ebből csak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet eszközparkjának megújítására 2,3 milliárd forintot fordítottunk, aminek eredményeként a kórház Kelet- és Kelet-Közép-Európa legkorszerűbben felszerelt szakintézetévé vált. A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 1,3 milliárd forintnyi fejlesztés történt. A Szent Margit Kórházban idén nyáron 228 millió forint értékű beruházás zajlott le. De nem maradt ki a Péterfy, az ÉKC – Új Szent János Kórház és Szakrendelő vagy a Károlyi Sándor Kórház sem. Számos Pest megyei kórház szintén részese a programnak, így a ceglédi Toldy Ferenc Kórház vagy a Kistarcsán található Flór Ferenc Kórház.

– Hogyan állnak az infrastrukturális fejlesztések?

– A jelentősebb építészeti beruházások most kevésbé látványos, de annál fontosabb szakaszban vannak: a mindenre kiterjedő tervezési folyamat a záloga annak, hogy a közeljövőben 21. századi színvonalú betegellátás valósuljon meg. Vannak azonban olyan kisebb építészeti feladatok, amelyek nem várhatnak. Amikor egy-egy nagyobb orvostechnikai eszközt üzembe helyezünk, sok esetben magával vonja az adott helyiség felújítását, speciális (például sugárvédelmi) szempontok szerinti átalakítását. Ezért került sor többek között az ÉKC – Új Szent János Kórház és Szakrendelőben, az Uzsoki Utcai Kórházban, a DPC Szent László Kórházban, a Szent Margit Kórházban vagy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben az MRI, DSA, lineáris gyorsító, CT, mammograf, illetve ultrahang eszközök elhelyezéséhez kapcsolódó építészeti munkák elvégzésére.

– A szakrendelők közül hol van már látványos változás?

– Az ambuláns ellátás fejlesztésével és korszerűsítésével nemcsak a fekvőbeteg-ellátó intézmények tehermentesítése valósulhat meg, hanem a lakosság számára is könnyebben elérhetővé válnak a különféle szakorvosi kezelések. A korszerű informatikai rendszerekkel pedig összekapcsolhatók a szakrendelők a háziorvosokkal és a kórházakkal, így gyorsul a betegelőjegyzés és a betegfogadás. Gyönyörűen megújult például a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet, amihez 1,7 mil­liárd forintos kormányzati támogatást nyújtottunk. Ugyancsak látványos építészeti felújítás történik a XVI. kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálatánál, amihez a program – az informatikai és különféle orvostechnológiai eszközök beszerzésével együtt – több, mint egymilliárd forintot biztosított. De említhetném a Biatorbágyi Egészségházat, a Budakeszi Egészségügyi Központot, a Vecsési Egészségügyi Szolgálatot vagy a Dél-Budai Egészségügyi Szolgálat Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőjét is. 1,5 milliárd forintot meghaladó összeggel támogatjuk a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központjában megvalósuló beruházásokat. Itt a dolgozók már birtokba vehették a teljesen felújított öltözőt és ebédlőt – a programban kiemelt szempont a munkakörülmények javítása is.

– Milyen tényezők befolyásolják, hogy mi valósul meg egy adott intézményben?

– A kórházak tekintetében – mivel azok az állam tulajdonában és fenntartásában vannak – az intézményekkel közvetlen és folyamatos szakmai egyeztetés zajlik, feltérképezve azt, hol, milyen eszközökre és beruházásokra van szükség. A szakrendelők esetén kicsit összetettebb a kép, mivel azok között számos önkormányzati üzemeltetésű intézmény van. Az érintett rendelőintézetek fejlesztési terveik­ben vázolták fel, mit és hogyan szeretnének megvalósítani, majd többszöri egyeztetés alkalmával összhangba hoztuk az igényeket és a lehetőségeket, és aztán biztosítjuk a szükséges forrást.

– A megújulás csúcstechnológiát is jelent?

– Nyitottak vagyunk azoknak a fejlesztéseknek a megvalósítására, amelyek nem csupán az eddigi elavult műszerpark általános értelemben vett cseréjét jelentik, hanem a jövő technológiáinak alkalmazását célozzák. A magyar egészségügyi rendszer megújítása és a betegellátás színvonalának emelése ezek bevezetése, illetve az ehhez szükséges informatikai rendszerek kialakítása nélkül nem valósítható meg. Ilyen fejlesztés például az a beszédleíró orvosi szoftver, amelyet a programnak köszönhetően már húsz kórházban használnak a műtéti naplók elkészítéséhez. Ezzel a speciális eszközzel teljesen automatizált módon – vagyis hagyományos asszisztencia igénybevétele nélkül – a beavatkozásokat követően szinte azonnal rendelkezésre áll a műtéti dokumentum. A beszerzésre kerülő csúcskategóriás orvostechnológiai és informatikai eszközök évtizedes hiányt pótolnak, lehetőséget teremtve forradalmian új eljárások alkalmazására is.

Kapcsolódó írásaink