Belföld

Hosszas némaság után a Mazsihisz is megszólalt Bíró ügyében

Továbbra sem reagált a Mazsihisz megkeresésünkre, amelyet Bíró László antiszemita megnyilvánulásai kapcsán küldtünk a hitközségi szövetségnek.

Hosszas némaság után a Mazsihisz is megszólalt Bíró ügyében
Heisler András
Fotó: MH

Azt kérdeztük, továbbra is elegendőnek tartják-e, hogy csupán egy rövid közle­ményben nyilvánultak meg korábban az ügyben. Továbbá: morálisan elfogadhatónak tartják-e, hogy egy antiszemita politikust indítottak az ellenzéki pártok. A kampányban csupán ennyit közöltek: „A Mazsihisz minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél, teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is.”

Ahogy azt a lapunk elsőként megírta a kormányban megütközést keltett és továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy a Mazsihisz csupán egy óvatos közleményt adott ki, egyébiránt nem tiltakozott a judapestező politikus szavai miatt, ahogy azt tenni szokta hasonló esetekben. 

Információink szerint szerint Orbán Viktor gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének a Bíró-ügyben tanúsított fellépését. A miniszterelnök személyesen Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson – derül ki a miniszterelnökhöz közel álló forrásokból.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija azt írta, annak feltétlenül örül, hogy egy rasszista politikus nem lett az Országgyűlés tagja. „Némi optimizmussal talán azt is gondolhatjuk, hogy a választók többsége Bíró vállalhatatlan kijelentéseire is nemet mondott. Remélem, a leckéből tanulva a jövőben egyik párt sem támogat olyan jelöltet, aki gyűlöletet szít, indulatokat gerjeszt” – írta.

Bíró László antiszemita megnyilvánulásai még a ballibe­rális véleményformálókat is megosztotta, a jobbikos jelölt indítását morálisan elfogadhatatlannak nevezte mások mellett Tamás Gáspár Miklós, Somogyi Zoltán és Kende Péter.

Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke hétfőn közölte a lapunkkal, hogy megnyugtató és örömteli, hogy vasárnap Borsod polgárai példát mutattak józanságból, hazaszeretet­ből, tisztességből. „Nem hagyták magukat megvezetni, ellenálltak egy hamis és csak a hata­lomra törekvő szövetség erőszakos akaratának. Egyértelműen elutasították az antiszemitizmust, a kirekesztést, a cigányellenességet, és voksukat a demokráciára és a tiszta jövő képviselőjére adták” – fogalmazott.

Hosszas némaság után a Mazsihisz is megszólalt Bíró ügyében

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megkönnyebbült, hogy a baloldal antiszemita jelöltje nem kapott parlamenti mandátumot – tájékoztatott a szervezet sajtóközleményében szerdán késő délután.

„A Mazsihisz a zsidó közösség legjelentősebb ernyőszervezeteként stabil szereplője a magyar közéletnek. A hitélet és közösségszervezés mellett hagyományosan érdekképviseleti feladatokat is ellát. A magyar zsidóságot közvetlenül érintő közpolitikai és társadalmi kérdések kapcsán rendszeresen véleményt formál - különös tekintettel a konkrét antiszemita jelenségekre és emlékezetpolitikai ügyekre” – olvasható a Mazsihisz közleményében, amely kiemeli: a szövetségen belül egyértelmű konszenzus van arról, hogy pártpolitikai kérdésekbe nem kívánnak beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékességük. Ez a hozzáállás a mérvadó egyházak esetében általánosan bevett gyakorlat, ami tiszteletben tartja a hívek sokszínű pártpreferenciáját, egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a politikai paletta minden oldalával korrekt kapcsolatokat ápolhassanak.

„Természetes módon párbeszédre törekszünk a magyar közélet szereplőivel - kormánypártiakkal és ellenzékiekkel egyaránt. Ez mindannyiunk érdeke. Azonban a Jobbikkal - annak vállalhatatlan múltja miatt - deklaráltan nincs kapcsolatunk és ezen a helyzeten nem is tervezünk változtatni. Ezt számtalan alkalommal kinyilvánítottuk” – emeli ki a közlemény.

Több sajtótermék is átvette hírt, miszerint „Heisler András után több más zsidó vezető is éles kritikával illette a jobbikos Bíró Lászlót, a baloldal közös képviselőjelöltjét annak antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt”.

„A kampány lezárultával kijelentjük: megkönnyebbüléssel vettük tudomásul, hogy antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelöltjük a választók bölcsességének köszönhetően nem jutott be a Magyar Országgyűlésbe, ahol egyetlen ilyen nézeteket valló képviselőnek sincs helye” - szögezi le a közlemény.

A Mazsihisz szerint Magyarországon – európai viszonylatban különösen – biztonságban él a zsidó közösség, intézményeit nem érik fizikai támadások, a közösség tagjai biztonságban érezhetik magukat, hitéletüket szabadon gyakorolhatják.

„Tudjuk, mindeközben Magyarországon is vannak antiszemita jelenségek, azonban fontos, hogy a magyar politikai elit egységesen elítéli ezeket, s a zsidóságot széleskörűen támogatja. Megnyugtató számunkra, hogy a magyar és az izraeli kormány baráti kapcsolatokat ápol egymással” – írják a közleményben. Kiemelik, a Mazsihisz továbbra is konstruktív, előremutató kapcsolatot kíván ápolni a magyar kormánnyal. Fontos számukra a kormány támogatása és partnersége, amelyet folyamatosan megtapasztalnak.

Kapcsolódó írásaink