Belföld

Megütközést keltett a Mazsihisz hallgatása

Csak óvatos tiltakozó közleményre futotta a hitközségi szövetségtől, nem emelték fel hangjukat a judapestezés ellen

A baloldal azokkal kötött paktumot, akiket korábban lenácizott – hívta fel a figyelmet a parlamentben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Megütközést keltett a Mazsihisz hallgatása
Heisler András, a Mazsihisz elnöke
Fotó: MH

Bíró László antiszemita megnyilvánulásai még a ballibe­rális véleményformálókat is megosztotta, a jobbikos jelölt indítását morálisan elfogadhatatlannak nevezte mások mellett Tamás Gáspár Miklós, Somogyi Zoltán és Kende Péter. Több fórumon is kikelt az ellenzék választása ellen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is.

Információink szerint azonban a kormányban megütközést keltett és továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy a Mazsihisz csupán egy óvatos közleményt adott ki, egyébiránt nem tiltakozott a judapestező politikus szavai miatt, ahogy azt tenni szokta hasonló esetekben. Ennyit írtak: „A Mazsihisz minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél, teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is.”

Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke lapunkkal közölte, megnyugtató és örömteli, hogy vasárnap Borsod polgárai példát mutattak józanságból, hazaszeretet­ből, tisztességből. „Nem hagyták magukat megvezetni, ellenálltak egy hamis és csak a hata­lomra törekvő szövetség erőszakos akaratának. Egyértelműen elutasították az antiszemitizmust, a kirekesztést, a cigányellenességet, és voksukat a demokráciára és a tiszta jövő képviselőjére adták” – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink