Belföld

Évente mintegy 350-400 milliárd forint támogatást kapnak a civil szervezetek

Minden évben mintegy 350-400 milliárd forint támogatást kapnak Magyarországon a civil szervezetek - mondta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Évente mintegy 350-400 milliárd forint támogatást kapnak a civil szervezetek
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szalay-Bobrovniczky Vince közlése szerint ennyi pénzt kapnak adományként a civil szervezetek minisztériumoktól, önkormányzatoktól és magánszervezetektől, például cégektől, vállalatoktól.

„Úgyhogy azt gondolom, a civil élettel nincsen semmi gond, Brüsszelben is megnyugodhatnak” - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A műsorban elhangzott, megnyíltak hétfő délelőttől a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatai, a pénzügyi keret jövőre 9,3 milliárd forint.

A helyettes államtitkár erről azt közölte, október 12-től egy hónapon át az összevont szakmai és működési célokat is tartalmazó pályázatokat adhatják be a civil szervezetek, november 12-től pedig az egyszerűsített pályázatokat várják, amelyek beadására szintén egy hónap áll rendelkezésre.

Hozzátette, az egyszerűsített pályázatok keretösszege a tavalyi 200 ezer forintról 300 ezer forintra nőtt. Az október 12. és november 11. között pályázható normatív támogatások maximális összege 750 ezer forint, ami az ideihez képest 250 ezer forinttal több.

Szalay-Bobrovniczky Vince jelezte azt is, hogy ma Magyarországon mintegy 60 ezer civil szervezet működik, pályázni pedig 15-20 ezer szokott.

Kapcsolódó írásaink