Belföld

Kétszer annyi az embercsempész a déli határnál

Kamionokon, alagutakon, furgonokban is próbálkoznak az illegális migránsok, aktivizálódtak a bűnszervezetek

Idén eddig huszonötezernél is több, míg tavaly egész évben tizenhatezer illegális bevándorló próbált átjutni a magyar határon.

Kétszer annyi az embercsempész a déli határnál
Napról napra nő a nyomás a déli határszakaszon
Fotó: MH/Purger Tamás

Egyre többen próbálkoznak Magyarország határainál illegálisan bejutni az országba – közölte kedden Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-n arról beszélt, a legnagyobb nyomás a szerb–magyar határon tapasztalható, de növekedés van a magyar–román, illetve esetenként a magyar–horvát szakaszon is. Az illegális bevándorlók átjutási módszerei közül az alagutakat emelte ki a főtanácsadó. Rámutatott, 2020-ban az előző évhez képest az embercsempészet miatt is több ügy indult, tavaly százötven, idén viszont már háromszázhét emberrel szemben kezdeményeztek eljárást. Ugyancsak idén eddig huszonötezernél is több, míg tavaly egész évben tizenhatezer illegális bevándorló próbált átjutni a magyar határon.

A rendőrök tegnap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pécsi és székesfehérvári osztályának információi alapján állítottak meg egy magyar és egy lengyel kocsit az M1-es autópályán Bábolnánál. Az Ausztria irányába haladó járművekben a koszovói és a moldáv sofőrökön kívül tizenhárom, magát szír állampolgárnak valló ember utazott. A rendőrök az elfogott migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés bűntette miatt indult eljárás.

Ugyancsak tegnap Tompánál három férfi egy kamion rakományában elrejtőzve próbált meg átjutni a magyar határon, míg egy másik ille­gális migránst Kunbaja térségében fogtak el a rendőrség munkatársai.

Kapcsolódó hír, hogy kedden negyvenkét férfit és három nőt találtak egy török sofőr román kamionjában Tatánál. A Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság munkatársai a 29 esztendős sofőr ellen eljárást indítottak, míg a magukat szíriainak valló illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Szintén tegnapi hír, hogy Budapesten elfogták egy embercsempész bűnszervezet vezetőjét, illetve hét év nyolc hónap börtönre ítélt a bíróság egy román embercsempészt.

Kapcsolódó írásaink