Belföld

Soha nem látott mértékű béremelést kapnak az orvosok

A kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatát - közölte Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Soha nem látott mértékű béremelést kapnak az orvosok
Orbán Viktor kormányfő (j) fogadta Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben

A kormányfő hozzátette, ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből.

A javaslatokat hétfőn terjesztik a Ház elé.

Objektum doboz

Orbán Viktor videójában arról beszélt, az elkövetkező hét-nyolc hónapban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd. Az orvosoktól és az ápolónőktől pedig emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött ember a megfelelő ellátást kapja.

„Ezt az emberfeletti munkát a mostani bérszínvonal mellett aligha tudják teljesíteni az orvosok. Összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk” - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette, az orvosi kamara és a kormány között jó az együttműködés, az összefogás ezen a szinten is megvalósulhat.

„Ha összefogunk, akkor pedig sikerülni fog, hiszen egyszer már sikerült” - zárta videóját.

Így fognak keresni az orvosok

Azzal, hogy miniszterelnök elfogadta a MOK bértábla javaslatát, megteremtette a hálapénzmentes, megfelelő orvosi szakmai munka lehetőségét - jelentette ki a MOK elnöke online sajtótájékoztatón szombaton.

A döntés nyomán egy rezidens a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása - mondta Kincses Gyula.

Íme, az Orbán Viktor által elfogadott bértábla
Íme, az Orbán Viktor által elfogadott bértábla
Fotó: Magyar Orvosi Kamara

Az ütemezéssel kapcsolatban Kincses Gyula azt mondta, január elsejétől egy érdemi emelésre van szükség, úgy számolnak, hogy ez a plusz összeg 65-70%-a is lehet, 2022 januárban pedig a maradék összeg.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során az is elhangzott, hogy a béremeléssel egyidejűleg a büntetőjog szankcionálni fogja a hálapénz nyújtását és elfogadását egyaránt - tette hozzá.

Lénárd Rita, a MOK alelnöke történelmi lépésnek nevezte a kormányfőnek a bérrendezésről hozott döntését, amelynek nyomán hetven év után kivezethető a magyar egészségügyet mérgező hálapénz rendszere.

Kapcsolódó írásaink