Belföld

Korántsem csodaszer a baloldali összefogás

Mohácson és Karcagon is fölényes győzelmet aratott a kormánypártok polgármesterjelöltje, az ellenzéki összeborulás egyetlen eredménye, hogy Gyurcsány lett a vezető arc

Karcagon jelöltet sem állítottak, Mohácson pedig csúnyán kikapott a baloldali aspiráns a vasárnapi időközi polgármester-választásokon. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az ellenzéki összefogás teljes identitásvesztést eredményez az abban részt vevő pártoknál.

Korántsem csodaszer a baloldali összefogás
Pávkovics Gábor a szavazatok 56 százalékát szerezte meg Mohácson - Szepesi Tiborral szemben a baloldali összefogás jelöltet sem tudott állítani
Fotó: Facebook

Megírtuk, újra Fidesz–KDNP-s polgármester állhat Mohács élén, a vasárnapi időközi választáson Páv­kovics Gábor, a kormánypártok jelöltje nyerte el a szavazatok többségét, egész pontosan 56,44 százalékát. A voksolást azért kellett kiírni, mert a tavaly októberi önkormányzati választás előtt, de már a jelöltállítási határidő lejártát követően hunyt el az újrázásra készülő Szekó József kormánypárti polgármester. Így lett a befutó, bár jogi akadálya nem volt, etikai viszont annál inkább, a szocialista Csorbai József. A testület végül feloszlatta magát, a teljes baloldal pedig beállt Csorbai mögé. Hiába. Ráadásul a képviselő-testületben kétharmados többséget szerzett a jobboldal a kifejezetten magasnak számító, 54 százalékos részvételi aránnyal megtartott voksoláson. A nyolc egyéni választókerületből hatban nyert fideszes jelölt, köztük a néhai polgármester lánya, Szekó Zsófia is. Az új testület alakuló ülése október 9-én lesz.

Az ellenzéki összefogás teljes identitásvesztést eredményez az abban részt vevő pártoknál, ennek hatására sorra omlanak össze: a Jobbik és az MSZP a parlamenti bejutási küszöbre süllyedt, az LMP pedig egyszázalékos párt lett – mondta lapunknak az időközi választás kapcsán Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Kifejtette, az az abszurd helyzet állt elő, hogy hiába állnak össze ezek a pártok, együtt kevesebb embert tudnak megszólítani, mint külön-külön.
„Nem csodaszer tehát az ellenzéki összefogás, hanem inkább egy lassan ölő méreg az ellenzéki pártok számára. Lényegében saját magukat számolják fel az elvtelen összefogással, ennek hatására egyes vidéki településeken már jelöltet sem tudnak állítani. Ilyen volt a karcagi időközi választáson is, ahol korábban a Jobbik erős pártnak számított, ugyanakkor mára szinte teljesen felszámolta önmagát az elvtelen alkukkal” – magyarázta. Ahogy arról ugyancsak beszámoltunk, Karcagon Szepesi Tibor, a Fidesz–KDNP polgármester-jelöltje nyert vasárnap, 90,86 százalékkal.

Az ugyancsak hatalmas fideszes mohácsi győzelem kapcsán az elemző aláhúzta: ott szintén megbukott az ellenzéki összefogás.

Deák Dániel úgy véli, Mohácson ugyan képesek voltak jelöltet állítani, de egyáltalán nem tudták a balliberális sajtó által sugalmazott politikai fordulatot megvalósítani, az ellenzéki jelölt csúfos kudarcot vallott. „Az ellenzéki összefogás egyetlen eredménye, hogy Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék vezető arca, a többi párt olyannyira meggyengült, hogy már nem tudnak szembeszállni az egyébként az egyik legnépszerűtlenebb magyarországi politikus akaratával” – hangsúlyozta.
Az MSZP-s Molnár Zsolt az eredményt azzal magyarázta, hogy Mohácsot évtizedekig kormánypárti polgármester vezette, Csorbait most többen támogatták, mint októberben, ezt kell értékelni.

Kapcsolódó írásaink