Belföld

Erdő Péter: Az eucharisztia iránti vágy uralta az elmúlt időszakot

Az eucharisztia iránti vágy uralta az elmúlt időszakot, amikor a koronavírus-járvány miatt a hívek nem vehettek személyesen részt szentmiséken. Erről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus YouTube-csatornáján vasárnap megosztott, a budapesti Hősök terén felvett videóüzenetében.

Erdő Péter: Az eucharisztia iránti vágy uralta az elmúlt időszakot
Erdő Péter
Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházme

A bíboros abból az alkalomból fogalmazta meg gondolatait, hogy eredetileg ezen a napon tartották volna az eucharisztikus kongresszus záró szentmiséjét, a statio orbist a Hősök terén

A járvány elmúlt időszaka „komoly tanulságokat hozott”. „Nagyon sok online szentmise-közvetítést tartottunk, de mindenki tudta, hogy ez nem egyenértékű a személyes jelenléttel. Tehát az eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt” - fogalmazott.

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy a járvány miatt a jövő évre halasztott rendezvénysorozaton együtt ünnepelhetnek majd a világ minden tájáról érkező hívők.

A bíboros kitért arra: a Hősök tere nagy vallási találkozók emlékét őrzi. Ezen a helyen tartották az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszus nyitó és záró szentmiséjét, és 1991-ben II. János Pál pápa is ott mutatta be azt az szentmisét, amelyen több mint félmillió hívő vett részt. „Drámai pillanatok voltak azok, egy megszabadult országnak az útkeresése” - fogalmazott.

Objektum doboz

Felidézte: a pápai mise alatt érkezett a hír a moszkvai Janajev-puccsról, és néhány órán keresztül az egész világ visszafojtott lélegzettel várta, hogy mi fog történni. II. János Pál pápa pedig „imádkozott itt a téren a békéért, a népekért és azért, hogy mindannyian szabadságban élhessünk” - tette hozzá Erdő Péter.

Az idén őszről elhalasztott kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek.

A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg.

Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.


A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés folytatását szorgalmazta Ferenc pápa

A  Magyarországon esedékes, de a koronavírus-járvány miatt jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés folytatását szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédében.

A katolikus egyházfő emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezése a világjárvány előtti tervek szerint Budapesten szeptemberre volt kitűzve. Az eredeti program szerint éppen szeptember 20-án ért volna véget.

A nemzetközi  találkozót a járvány miatt egy évvel elhalasztották, jövőre szeptember 5. és 12. között tartják meg a magyar fővárosban. Az 52. alkalommal megrendezendő kongresszus kiválasztott témája az oltáriszentség.

A kongresszusra emlékezve Ferenc pápa köszöntötte a magyar katolikus egyház tagjait és a magyarországi hívőket, valamint mindazokat, akik a pápa szavai szerint hittel és örömmel várták a vallási eseményt.  

Pápai lakosztályának Szent Péter térre néző ablakából szólva, szokásos vasárnapi beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „lélekben együttesen tovább folytatódik a kongresszusra való felkészülés az oltáriszentségben találva meg az egyház forrását és küldetését”.

Ferenc pápa szavait több százan hallgatták, szájmaszkos hívők és turisták, akik a májusban újranyitott Szent Péter téren most vasárnap voltak a legtöbben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom