Belföld

Hatmillióan támogatják a határzár fenntartását

Még a kormányfővel kritikusak nagy többsége is értékeli az illegális migráció elleni intézkedéseket

Öt évvel ezelőtt épült fel az illegális migráció elleni határzár, amely kapcsán a Nézőpont Intézet felmérte a tapasztalatokat.

Hatmillióan támogatják  a határzár fenntartását
Az öt éve épült déli határzár az ország működőképességét szolgálja
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az illegális migráció elleni határzár a megépítése óta eltelt öt esztendőben rendkívül népszerű – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, szeptember eleji kutatásából, illetve az utóbbi öt évben végzett kutatási eredményekből. A 2015-ben épített határzár és a 2020-ban a koronavírus második hulláma elleni terv is ugyanazt a célt szolgálja a kormány szándéka szerint: Magyarország működőképességének megőrzését.

Öt évvel ezelőtt szeptemberben, a Keleti pályaudvar körüli események sokkja alatt, továbbá a határzár felállítása előtt, a magyarok többsége, ötven százaléka még elégedetlen volt az illegális határátlépések elleni kormányzati intézkedésekkel. Más szóval szigorítást, határozott fellépést követeltek a kormánytól. Nem csoda, hogy néhány hónappal később, a határzár befejezése és tökéletesítése után, decemberre már több mint az emberek kétharmada, pontosan hetvenegy százaléka volt elégedett a kormányzati intézkedésekkel. Azóta a negyedévente végzett kutatás folyamatosan magas társadalmi elégedettséget mutat, a válaszadók legalább kétharmada mindig így nyilatkozott a kormány illegális határátlépések elleni intézkedéseiről. A koronavírustól való félelem újabb migrációs nyomást okozott, de a magyar határzár képes volt ennek elhárítására. Sőt, újabban Szerbia is hasonló védelmi rendszer kiépítésébe kezdett. Ez lehet az oka, hogy az utóbbi hónapokban az emberek egyre elégedettebbek a migrációt fékező kormányzati lépésekkel, a megkérdezettek háromnegyede jelezte ezt.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg hatmillióan támogatják a kormányt a határzár és a szigorú határvédelem fenntartásában. Nemcsak a kabinet lépését teljes mellszélességgel támogató kormánypártiakból áll ez a csoport, hanem a kormányfővel kritikus magyarok szűk többsége is – negyvenhét százalék a negyvenhárommal szemben – elégedettségének adott hangot ebben a témában. A kormányfő az ilyen ügyeket nevezi „egyetértési pontoknak”.

A kormányzat célkitűzése az volt a jelenleg is funkcionáló határzárral, akárcsak a koronavírus második hulláma elleni fellépésekkel, hogy Magyarország működőképes maradjon, se külső fenyegetés, sem pedig belső járvány ne akadályozza
a gazdaság növekedését. A Nézőpont Intézet júniusi kutatásából látszik, hogy az emberek túlnyomó többsége a vírushelyzet kezelése kapcsán is elégedett a kormánnyal, a júliusi eredményekből pedig az olvasható ki, hogy Orbán Viktor a járványkezelés nyertese.

A kutatások összefüggéseit elemezve arra jutottak a Nézőpont Intézet szakemberei, hogy a határzár támogatásának legfőbb oka – bár Nyugat-Európában erős kritikákat fogalmaztak meg vele kapcsolatban a balliberális politikusok –, hogy teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, képes az illegális bevándorlás megakadályozására. A jelenlegi kormány magas támogatottsága leginkább a bátor, kockázatos, de a társadalom által támogatott lépéseknek köszönhető – olvasható ki az adatokból. Megállapításuk szerint az ellenzék öt évvel ezelőtt kritikus volt, a tapasztalatok nem halványultak el, a választópolgárok azóta sem hiszik el, hogy a balliberális pártok képesek lennének határozott lépéseket tenni.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szeptember 8-a és 10-e között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült.

Folyamatosan érkeznek a migránsok


Továbbra sem csökken a migrációs nyomás a határon. Pénteken kilencvennyolc, szombaton negyvenöt, vasárnap harmincnégy migránst tartóztattak fel, csak a román és horvát határon harminckét illegális bevándorlót fogtak el. A múlt héten ötszázötvenöt migránst tartóztattak fel, és kísértek vissza a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Egy héttel korábban – augusztus 31-től szeptember 6-ig – hatszáztizenhárman próbálkoztak az illegális határátlépéssel. A román és horvát részen ötvenkét migránst fogtak el akkor. Embercsempészet miatt nyolc gyanúsított ellen indult eljárás – közölte a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába a határőrizeti feladatok ellátásának segítése érdekében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom