Belföld

Kontrát: A kormánynak fontos a határmenti térségekben élők véleménye

A kormánynak fontos a határmenti térségekben élők véleménye - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömbölyön.

Kontrát: A kormánynak fontos a határmenti térségekben élők véleménye
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MH

Kontrát Károly a magyar-román határnál megtartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, a kabinet képviseletében tárgyalásokat folytattak a garbolci, a zajtai, az ömbölyi és a dombegyházi kishatárforgalmi átkelővel rendelkező községek polgármestereivel, az egyeztetéseken pedig szóba került ezek valamilyen formában történő megnyitása is.

Fontos, hogy az út ne csak visszafelé vezessen a határról, hanem vezessen tovább Románia felé - tette hozzá az államtitkár.

Kontrát Károly tájékoztatása szerint az egyeztetéseken elhangzott, hogy a megjelent polgármesterek nagyon fontosnak tartják és támogatják a kabinet koronavírus ellen meghozott intézkedéseit.

Az érintett települések polgármestereinek kérését meghallgatva a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb határátkelők nyíljanak meg a magyar-román határszakaszon - mondta a sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára.

Simon Miklós, a nyírbátori térség országgyűlési képviselője megerősítette, Ömbölyhöz hasonlóan a közeli Vállaj is zsáktelepülés volt, de ott 2003-ban sikerült megnyitni a határátkelőhelyet, a határnyitás pedig jótékony hatással volt a település gazdasági életére. Ezt szeretnénk ezeknél a községeknél is elérni - tette hozzá.

Tilki Attila, a vásárosnaményi térség kormánypárti országgyűlési képviselője arról szólt, a gazdasági mellett oktatási és egészségügyi szempontból is fontos a kapcsolat a járvány alatt a szomszédos, de már határon túli térségekkel.

Oravecz Nóra (Fidesz-KDNP), Orosháza alpolgármestere a tájékoztatón elmondta, Orosháza és Dombegyháza közötti útszakasz felújítását szeretnék megvalósítani annak érdekében, hogy a békési városból könnyebben és gyorsabban elérhetőbb legyen az ideiglenes dombegyházi határátkelő.

Garbolc és Szárazberek (Bercu) között 2013-ben, Zajta és Nagypeleske (Peles) között 2015-ben, Ömböly és Károlypuszta (Horea) között 2017-ben létesült közúti kapcsolat, ekkor vált lehetővé a határátlépés a magyar és román települések között. Az átkelőket a koronavírus-járvány kezdetéig szombatonként lehetett használni.

Kapcsolódó írásaink