Belföld

Megtorlás a szocialistáknál: lecserélnék a megyei vezetést

Kizárták az MSZP-ből Trenka Istvánt, a volt Pest megyei elnök bűne a „kibeszélés”, vagyishogy nem fedezte a fiktívszámla-kibocsátókat, illetve az ügyet eltussoló pártvezetőket

A teljes Pest megyei pártvezetést kicserélné az MSZP országos elnöksége. Ez a magyarázata annak, hogy gyámság alá helyezték a jelenlegi vezetést, sőt egy korábbi elnököt, Trenka Istvánt ki is zártak a pártból.

Megtorlás a szocialistáknál: lecserélnék a megyei vezetést
Fotó: MH

Nem csitulnak a kedélyek az MSZP-ben: a kongresszusra készülő párt vezető szervei gyámság alá helyezték a Pest megyei szervezetet, felfüggesztették a jelölő bizottságot. Molnár Zsolt pártigazgató indítványára az Országos Etikai Ellenőrző Bizottság úgy döntött, a szerdán esedékes megyei küldöttgyűlés is az elnökség felügyelete mellett zajlik majd le. Márpedig az elnökség láthatóan azt szeretné elérni, hogy Tóth Bertalan pártelnökhöz hű vezetők kerüljenek a területi szervezet élére, s ne azok, akik kihívóját, Mesterházy Attilát támogatnák a szeptember közepi tisztújításon.

A Pest megyei szervezet élére az országos elnökség tagját, Bárány Balázst jelölik, míg a két elnökhelyettes, Szűcs Gábor, az érdi alapszervezet elnöke, valamint Lontai Tamás, a szentendrei körzet választókerületi elnöke lenne. Lontai maga jelentette fel az országos elnökségnél a jelenlegi elnökhelyettest, Pinczehelyi Tamást azzal a váddal, hogy egy kizárt budaörsi párttag újbóli felvételét ajánlotta. A bejelentés alapján Tóth Bertalan elnök azonnal felfüggesztette Pinczehelyi párttagságát, ám pénteken az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa visszahelyezte pozíciójába Pinczehelyit, miután kiderült, hogy az elnökhelyettes nem írta alá az ajánlásról szóló dokumentumot, sőt, részt sem vett a szentendrei alapszervezet ülésén, ahol a tagfelvételi ügy szóba került.

Trenka István volt Pest megyei elnököt viszont kizárta az etikai ügyek tanácsa, bár ő sem írt alá ajánlási ívet, csak szóban ajánlotta a budaörsi szervezet kizárt tagjának újbóli felvételét. A budaörsi jelölt bűne az volt, hogy miután saját pártja nem javasolta, más jelölőszervezet ajánlásával elindult tavaly ősszel az önkormányzati választáson.

Trenkának ennél is nagyobb volt a vétsége, nyilatkozott ugyanis lapunknak két olyan ügyről, amely nem fog a párttörténet legfényesebb lapjaira kerülni. Két fiktívszámla-botrányról van szó, amelyek ügyében nyomoz a rendőrség, amit lapunknak az Országos Rendőr-főkapitányság is megerősített.

Trenka, elnöksége idején, nem volt hajlandó a Pest megyei szervezet mérlegbeszámolóját ellenjegyezni a fiktív számlák miatt, sőt az eseteket jelentette az MSZP elnökének, a választmány elnökének is. Most viszont „kibeszélés” miatt kizárták a pártból.

Az országos vezetés által jelölt érdi szervezet vezetője, a település szocialista alpolgármestere, Szűcs Gábor tevékenysége szervesen összefüggött az érdi számlagyárral. A másik kiszemeltje az elnökhelyettesi posztnak, a szentendrei Lantai Tamás az MSZP Szolidaritási Alapjánál nyert úgy pályázatot, hogy az a párt alapszabályába ütközött, majd szerződés nélkül, budapesti címen, ám Pest megyei adószámmal állított ki számlát a pályázat önrészét igazolandó. Ebben az ügyben feljelentés alapján szintén nyomoznak.

Kapcsolódó írásaink