Belföld

Recept a felhőben, javuló betegellátás

Új tárhelyre költöztettek száznegyvenmillió egészségügyi dokumentumot, ami három év alatt gyűlt össze, a rendszer ráadásul további fejlesztések előtt áll

Egyre népszerűbb az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. A felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület a jövőben újabb szolgáltatásokkal bővül, amely további segítséget nyújt az orvosoknak, a gyógyszertáraknak és a lakosságnak.

Recept a felhőben, javuló betegellátás
A gyógyszertárak számára is számos előnnyel jár az elektronikus tér
Fotó: MH/Katona László

Naponta 13 ezer bejelentkezés, 240 ezer egészségügyi ellátási dokumentum és 600-800 ezer e-recept. Egyre népszerűbb a lakosság köré­ben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely egy olyan, felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület, amely Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az egészségügyi ellátókat – a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást –, a gyógyszertárakat és a lakosságot. Az állami és a magánellátókat is összeköti, mivel 2020. január 1-jéig minden, nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak is csatlakoznia kellett a rendszerhez. Ugyancsak ekkor lépett életbe a program meghatalmazás funkciója,
amellyel megteremtődik a képviseleti jogosultság rögzítésének lehetősége az állampolgárok számára is hozzáférhető egészségügyi szolgáltatási térben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunk megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a koronavírus első hullámában meghatszorozódott az online egészségügyi ügyintézés. E-receptek nélkül száznegyvenmillió dokumentum gyűlt össze az elmúlt három évben az egészségügyi felhőben. Ez a hatalmas adatmennyiség költözött át augusz­tus 19. és 23. között új tárhelyre, a Kormányzati Adatközpontba. Olyan új szerverparkra volt szükség, amely zökkenőmentesen képes kezelni a folyamatosan növekedő adatállományt.

Az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben, ezek a fejlesztések hatékonyabb informatikai hátteret igényelnek. A fejlesztés támogatja az egészségügyi intézmények munkáját, segíti a betegellátás színvonalának javítását és közvetve a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezést is.


Az EESZT infrastruktúrája augusztus 24-től új, magasabb védelmi szintet biztosító szervereken fut.

A szaktárca kiemelte: az EESZT közeljövőbeli fejlesztései közé tartozik az öt évre visszamenőleg keletkezett leletek, betegadatok feltöltése a rendszerbe. Így a korábbi kórelőzmények is a kezelőorvosok rendelkezésére fognak állni, akik ezek segítségével biztosabb diagnózist állíthatnak fel, és hatékonyabb kezeléseket írhatnak elő. Egységesítik a dokumentumokat, vagyis a leleteket és a szakorvosi javaslatokat egységesen fogják kiállítani az összes egészségügyi ellátóhelyen.

Tervezik továbbá az e-receptre felírható gyógyászati segédeszközök körének bővítését is. Elkészült a mobiltoken belépési rendszer androidra és iOS-re is. Ez az orvosoknak könnyebbség, hiszen e-személyi és a hozzá tartozó kártyaolvasó nélkül is be tudnak lépni a rendszerbe a telefonjukon generált egyszer használatos jelszó segítségével. Az EESZT használatát a jövőben kiterjesztik a szakdolgozókra is, így például a laboráns is felviheti a leletek eredményét a rendszerbe, és egy patológus is megismerhet adatokat.

Az egészségügyi felhő előnyt jelent az orvosoknak, gyógyszertáraknak és a lakosságnak. A kezelőorvos bármikor elérheti páciense egészségügyi adatait és dokumentumait. A kezelőorvos az e-recept felírásán túl a rendszernek köszönhetően lekérdezheti az EESZT-ben tárolt gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatokat, láthatja azt is, ha a beteg nem váltotta ki a számára felírt gyógyszereket. A háziorvos nyomon tudja követni a betege ellátási eseményeit, látja, milyen kezelései voltak, milyen vizsgálatokon vett részt. Sürgősségi ellátás esetében a kórházban, illetve a mentőautóban azonnal lekérdezhetők a páciensek legfontosabb betegadatai. Az e-beutalóval érkező beteg fogadására előre fel lehet készülni, így gyorsabbá válik az ellátás. A gyógyszertárak számára az EESZT használatának egyik legfontosabb előnye a biztonság: a kölcsönhatások, túladagolások, a gyógyszeres nemkívánatos események gyorsabban kiszűrhetők. Csökkenthető a papírdokumentumok mennyisége is.

Az ügyfélkapus azonosítás után az EESZT lakossági portálján bárki megtekintheti egészségügyi adatait, laboreredményeit, beutalóit, szakorvosi diagnózisait, vagyis minden olyan adatot, amely az ellátása során készült. Bármikor elérheti a felírt receptet, beutalókat és az általános egészségi állapotát tükröző e-profil adatait is. Mindez javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát, mert elkerülhető a vizsgálatok felesleges megismétlése.

Kapcsolódó írásaink