Belföld

„Nehéz ősz előtt állnak az iskolák”

Jakab Ferenc virológus: A gyerekek semmivel sem nagyobb mozgatórugói a járványnak, mint a felnőttek, a járványügyi szabályok azonban nagyon fontosak, ezt meg kell értetni a diákokkal

Azt a gyermeket, akinél a koronavírus-fertőzés legenyhébb gyanúja is felmerül, nem szabad közösségbe engedni a gyermekorvosok szerint. Akkor sem, ha most különösen sok a felső légúti hurutos megbetegedés. Eközben az iskolákban a „konteós” szülők gyermekei okoznak zavart.

„Nehéz ősz előtt állnak az iskolák”
A háziorvosoknak a Covid-19 gyanúja esetén minden esetben tesztet kell kérniük, és a gyerek tíz napig nem mehet közösségbe
Fotó: Fotó: MH/Purger Tamás

A vírustagadók az iskolák biztonságos működését is veszélyeztetik, gyermekeiken keresztül zavart keltve az oktatási intézményekben. Erre hívta fel a figyelmet a Jocó bácsi néven posztoló, népszerű történelemtanár. Balatoni József arra kérte közösségi oldalának követőit, ne küldözgessenek neki maszktagadós, világméretű összeesküvéses képeket, videókat, mert egyrészt úgysem fogják meggyőzni, másrészt nincs ideje vitatkozni.

„Viszont minden iskolának van egy járványügyi szabályzata, speciális eljárásrendje, amit igenis minden diáknak, tanárnak, szülőnek be kell tartania! Felesleges feszkó ágálni ellene. Ma számos helyen szembesültek a tanárok azzal, amikor egy diák megtagadja a lázmérést, mert az anyukája szerint szkennelik az agyát, megtagadta a fertőtlenítőt, mert az anyukája szerint nincs vírus. (...) Mindent megteszünk, hogy a gyerekeket megóvjuk, amennyire tudjuk. Viszont az nem tesz jót, ha a néhány diák hergeli a többit, mert a szülei konteósok” – írta a tanár.

Ki kell mondani, hogy a szülők, a pedagógusok, a gyermekorvosok és a gyerekek is nehéz ősz elé néznek, sok türelemre, együttérzésre és felelősségteljes magatartásra van szükség – fogalmazott egy szerdai online szakmai beszélgetésen a fórum „házigazdája”, Constantin Tamás gyermekreumatológus, egyetemi docens.

– Miközben ugyanis komoly előírások vannak arra vonatkozóan, mik a teendők a koronavírus-gyanús gyerekek esetében, már most sok a felső légúti hurutos megbetegedés, ami igencsak megnehezíti a szülők és az orvosok dolgát. Most senki nem legyinthet azokra a tünetekre, amelyekkel egy nem pandémiás időszakban egyébként minden gond nélkül közösségbe engednék a gyerekeket – jelentette ki a gyermekgyógyász.

Tordas Dániel házi gyermekorvos leszögezte: azt a gyermeket, akinél a koronavírus-fertőzés legenyhébb gyanúja is felmerül, nem szabad közösségbe engedni. Amelyik gyerek lázas, köhög, nehezebben veszi a levegőt, nem érzi a szagokat vagy az ízeket, illetve hány, hasmenése van, izom- vagy fejfájásra, hidegrázásra panaszkodik, azt otthon kell tartani, és azonnal jelezni a háziorvosnak.

Mivel a tünetek nem specifikusak, a háziorvosoknak a Covid-19 gyanúja esetén minden esetben tesztet kell kérniük, és a gyerek tíz napig nem mehet közösségbe. A karantén csak akkor jár le tíz nap után, ha a gyerek három napja már láztalan, nincsenek tünetei. Ez azonban nem hatósági karantén, így amíg nem lesz esetleg pozitív a teszt eredménye, a beteg testvérei járhatnak iskolába és a szülők is dolgozni, ugyanakkor aki megengedheti, maradjon otthon.

Viszont ha a teszt eredménye pozitív, akkor hatósági karanténba kerül a gyermek – valamint a családja –, és onnantól 14 napig nem mehetnek sehová. Amennyiben a tüneteket a pedagógus észleli a gyereken, akkor a jelenleg érvényes eljárásrend szerint azonnal el kell különíteni, a szülőnek pedig minél hamarabb haza kell őt vinni, és értesíteni a háziorvost, aki az előbbiek szerint intézkedik.

A beszélgetésben részt vett Jakab Ferenc virológus professzor is, aki hangsúlyozta: a híresztelések ellenére a gyerekek semmivel sem nagyobb mozgatórugói a járványnak, mint a felnőttek. A tanulmányok alapján az esetek kevesebb, mint tíz százalékában okozták eddig gyermekek a fertőzést a családokban, tehát a pedagógusokat sem veszélyeztetik komolyabban, mint a saját kollégáik.

A járványügyi szabályok azonban nagyon fontosak, ezt meg kell értetni a gyerekekkel is. Nem kell végig az órán maszkban ülniük, de ahol sűrűbben vannak együtt, ahol játszanak, kiabálnak, ott maszkot kell hordaniuk, és gyakran kell kezet mosniuk, kézfertőtlenítőt használniuk. Nincs tudományos alapja annak, hogy a gyerekek több vírust ürítenének, vagyis fertőzőképesebbek lennének – szögezte le a professzor.

Megjegyezte: felesleges kínozni a gyerekeket az orrváladék-vétellel, mert ez egy nyállal ürülő vírus, aminek a kimutatására a torokkenet bőven elegendő, tehát ki lehet mutatni drasztikus beavatkozások nélkül is. A lázméregetést virológiai szempontból teljesen értelmetlennek nevezte.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom