Belföld

Több születés, kevesebb halálozás

A gyermekvállalási kedv (TTA) 1,44-ről 1,53-ra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest - írta keddi Facebook-posztjában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Több születés, kevesebb halálozás
Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Novák Katalin kiemelte, hogy 2020 január-júliusában 52 825 gyermek született, ami 2488 újszülöttel több, mint a tavalyi adat. Közel 5 százalékkal magasabb ez a szám, mint 2019 első hét hónapjában. 

Aláhúzta, hogy az év első 7 hónapjában negyedével mérséklődött a természetes fogyás. Köszönthetően a halálozások jelentős csökkenésének, valamint a születések érezhető emelkedésének.

Objektum doboz

A Központi Statisztikai Hivatal kedden publikált adatai szerint az év első hét hónapjában csökkent a természetes fogyás mértéke, miután 4,9 százalékkal, 2488-cal több gyerekszületett és 5,1 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában.

Az év első hét hónapjában 52 825 gyerek született. Január-februárban 8,8, március-májusban 2,3, júniusban 8,9, júliusban pedig 1,7 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

2020. január-júliusban 74 093-an haltak meg, 3992-vel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Január-februárban 13 százalékkal kevesebben, március-áprilisban 1,8 százalékkal többen, májusban 0,7, júniusban 3,5, júliusban pedig 6,1 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelték, a halálozások számának csökkenése és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 23 százalékkal, 6480-nal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 34 337 pár házasodott össze, 2158-cal több, mint tavaly január-júliusban. Január-márciusban 101, áprilisban 8,9 százalékkal több, május-júniusban 26, júliusban 6,8 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A kisebb mértékű áprilisi növekedés és a későbbi csökkenés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak - írták.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1,1 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első hét hónapjában ezer élveszületésre 3,7 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 6 ezrelékes értéke 0,4 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom