Belföld

Októberben hallgatja ki a bíróság Czeglédy Csabát

Új bíróval folytatódik ősszel Simon Gábor büntetőpere

Az előkészítő ülést követően október 1-jén Czeglédy Csaba kihallgatásával megkezdődik a balliberális politikus, Czeglédy Csaba és társai büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken.

Októberben hallgatja ki a bíróság Czeglédy Csabát

Ezt követően még szintén októberben négy további tárgyalási napon hallgatják ki Czeglédyt és a további terhelteket, akiket bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett, 6,3 milliárd forint összegű költségvetési csalással vádol az ügyészség. A szombathelyi önkormányzati képviselőt, a DK európai parlamenti képviselőjelöltjét ezenkívül 155 millió forint értékre elkövetett gazdasági csalással is vádolják. Hat vádlott esetében már jogerős ítélet született, ők beismerő vallomást tettek, és egyezséget kötöttek a vádhatósággal a büntetésük mértékéről, és annak letöltését meg is kezdték.

Ugyancsak október elsején folytatódik az MSZP egykori elnökhelyettesének, Simon Gábornak a büntetőpere, amelyet júliusban a korábbi bíró lemondása miatt újra kellett kezdeni – közölte lapunk megkeresésére a Fővárosi Törvényszék. Simont különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával, valamint közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. A nyomozóhatóság szerint a volt politikus 2008 és 2012 között vagyonnyilatkozataiban és adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, valamint az államtitkári tisztségéért kapott bevételeit tüntette fel, miközben Svájcban, majd Ausztriában nyitott bankszámláin ismeretlen forrásból származó, több száz millió forintnak megfelelő devizát helyezett el.

Az úgynevezett Szeviép-ügyről egyelőre még nem tudni, hogy hol, melyik bíróságon folytatódik másodfokon. Az eljárásban a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla. Az ügy aktái ugyan a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszékre kerülnek vissza, ám ez a bíróság korábban elfogultságot jelentett be valamennyi olyan, Szegeden tárgyalt büntetőperben, amely valamilyen módon kapcsolódott a szegedi városházához. Mint ismert, a Szeviép vezető tisztségviselőit első fokon elítélte a Szegedi Járásbíróság, ám másodfokon a Szeviép mindhárom vezető tisztségviselőjét felmentették a csődbűncselekmény vádja alól.

Kapcsolódó írásaink