Belföld

Fantomizálódott sok MSZP-alapszervezet

Van, ahol már csak névleg működik a párt, azonban a most kizárt tagok döntő többsége nem a jelenlegi elnököt, Tóth Bertalant támogatná a szocialisták közelgő kongresszusán

Tömeges kizárások indultak el az MSZP-ben, egy lapunk birtokába került dokumentum szerint 701 embert zártak vagy zárnak most ki a pártból. Az elnökség 61 alapszervezet törlését indítványozta. Olyanokét, amelyek nem a jelenlegi elnököt támogatják.

Fantomizálódott sok MSZP-alapszervezet
Tóth Bertalan szoros versenyben győzött 2018-ban Mesterházyval szemben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint az MSZP elnöksége egy, a tagság körében megtartott szavazás alapján saját hatáskörében azt kezdeményezte a párt választmányánál, hogy 61 alapszervezet 701 tagját ne vegye figyelembe a soros tisztújító kongresszust összehívó határozatában. Ennek a kongresszusi küldöttek számának meghatározásánál is jelentősége van. Az alapszabály szerint a megyei és fővárosi szövetségek a taglétszám függvényé­ben választanak küldötteket. A 701 párt-tag formális kizárása azt jelenti, hogy az érintett megyék minimum tizennéggyel kevesebb küldöttet tudnak küldeni a párt tisztújítására. Mint megtudtuk, olyan szervezeteket zártak ki, amelyek nem Tóth Bertalan elnök újraválasztását javasolnák.

A lista alapján 72 párttagot zártak ki Borsodban, 177-et Fejérben, 45-öt Kapuváron, 35-öt Hajdú-Bihar-ban, 79-et Komárom-Esztergom-ban, 21-21-et Somogyban és Szabolcs-Szatmárban, nyolcat Veszprém megyében. A történet legdurvább fejezetét Pest megye jelenti, ahol harminc (!) helyi szervezetet és 243 (!) tagot érint a retorzió. Az alapszervezetek kizárását azzal indokolták, hogy nem rendezték meg helyben a tisztújítást, tehát nem tartották be az alapszabályban rögzített szervezeti és működési rendet. Több tucat olyan alapszervezetet találtunk a listán, amelynél 2012 óta nem volt tisztújítás, ugyancsak több tucatra tehető azok száma is, amelyek 2016 óta csak formálisan működnek, ha egyáltalán léteznek.

Egy forrásunk azt mondta, már a korábbi tisztújítások alkalmával is ugyanez volt a helyzet, csak akkor az elnökséget még nem zavarták a fantomizálódott alapszervezetek – azok tagjai részt vettek a kongresszusi jelölésben, és küldötté is váltak. Felvetésünkre, hogy miért épp most zavarja őket, forrásunk azt felelte, minden tisztújítás előtt egyfajta sakkjátszma folyt, annak függvényében, ki kit támogat az elnökjelöltek közül. A Pest megyében kialakult drámai helyzet okáról egy informátorunk azt mondta, az elnökség azért kezdeményezte Fekete Zoltán megyei elnök párttagságának felfüggesztését, mert köztudomású a pártban, hogy Fekete Mesterházy Attila elnökké választását szorgalmazza. Ezzel a lépéssel azonban öt-hat Pest megyei küldöttet is távol lehet tartani a kongresszustól. (Mesterházy a legutóbbi választáson nyolc vokssal veszített.)

Feketével szemben azért kezdeményeztek fegyelmi eljárást, mert a Pest megyei elnök egy párton belüli egyeztető megbeszélésről az érintettek tudta és beleegyezése nélkül titkos hangfelvételt készített, amelyet később ő maga is elismert – áll az elnöki tájékoztatóban. Egy Pest megyei forrásunk erről azt mondta, Fekete fegyelmi ügyét egy évvel ezelőtt lezárták, az elnököt nem marasztalták el, ám most újra elővették. Forrásunk szerint azért, hogy ne tudjon indulni a tisztújításon, és ne tudja befolyásolni a Pest megyei küldötteket sem.

Kapcsolódó írásaink

Erőfelmérés zajlik a baloldalon belül

ĀA DK és a Momentum a vezető szerepért küzd, a többiek rövid távú politikai túlélésük érdekében próbálnak alkukat kötni – mondta Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont elemzője