Belföld

Gulyás Gergely: Semmilyen enyhítésről nem lehet szó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a megszokott időponttól eltérően szerdán délután tart Kormányinfót. A miniszter közölte, szeptember 1-től szigorúbb szabályok lehetnek, de a részletekről a jövő héten dönt a kormány. Hozzátette, a jelenlegi körülmények között rendes kereteken belül elindulhat a hagyományos oktatás.

Gulyás Gergely: Semmilyen enyhítésről nem lehet szó
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. augusztus 19-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely a tájékoztató elején arról beszélt, hogy a koronavírus-helyzet Európában általánosságban romlik, vagy stagnál.

Ennek kapcsán kiemelte, semmilyen enyhítésről nem lehet szó. A járvány behurcolása továbbra is a legjellemzőbb - tette hozzá.

Felhívta rá a figyelmet, hogy Norvégia sárgából zöld kategóriába került.  


Újabb szigorítások jöhetnek

A legfontosabb a tanévkezdésre való felkészülés - hangsúlyozta Gulyás Gergely, hozzátette, új szabályokat kell elfogadni a külföldről való behurcolás ellen.

Ennek érdekében a kormány arra kért mindenkit, hogy senki se szervezzen szeptember 1-je után külföldi nyaralást, különösen ne a déli országokba – mondta a miniszter. 

Szeptember 1-je után szigorúbb szabályok lehetnek, de a részletekről a jövő héten dönt a kormány.

Az lenne a szerencsés, ha senki sem lenne külföldön szeptember 1-je után - mondta egy kérdésre Gulyás. Magyar állampolgár Magyarországra mindig hazajöhet, de a karanténszabályokat biztosan be kell majd tartani - emelte ki.


A kormány 1756 milliárd forintnyi forrást helyezett a gazdaságba

Gulyás kijelentette, hogy a munkahelyteremtés a legfontosabb. Mindenhol gazdasági visszaesés tapasztalható, azonban a magyar visszaesés kisebb, mint az uniós átlag. A kormány várakozásai szerint a harmadik és a negyedik negyedévben is jobb lesz a magyar adat az uniós átlagnál- tette hozzá.  

Gulyás szólt arról is, hogy körülbelül 40 ezerrel alacsonyabb a foglalkoztatottság, mint tavaly ilyenkor volt. A kormány 1756 milliárd forintnyi forrást helyezett a gazdaságba. Hozzátette: a gazdaságélénkítésnek komoly szerepe van, hogy foglalkoztatottságban jól áll az ország.

A miniszter kérdésre elmondta, hogy a magyar gazdaság -6,1 százalékot zuhant az idei első félévben, de ezzel is Európa jobbik felébe tartozunk. Orbán Viktor és a gazdasági területet érintő miniszterek csütörtökön üléseznek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bármikor képes akcióba lépni a járványügyi készültségi csapat

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy a járványügyi készültségi csapat bármikor képes akcióba lépni. A fertőzési gócpontokat képesek lokalizálni - tette hozzá.  


Ismét lesz Álmok álmodói kiállítás a Millenárison

Gulyás szólt arról is, hogy a kormány támogatja a Millenárison az Álmok álmodói kiállítást. A Millenáris alapítványi formában fog működni ezután. A teniszszövetség részére 2,5 milliárdot ad a kormány - mondta a miniszter. 


A járványügyi intézkedések során a teljes társadalom szempontjait kell figyelembe venni

Kérdésre elmondta Gulyás Gergely, hogy direkt jelezték most, hogy szeptember 1-je után senki ne utazzon külföldre. Kiemelte, akik előre lefoglaltak már utat, azok számára segítséget jelenthetnek majd a vis maior szabályok. A kormánynak a teljes társadalom szempontjait kell figyelembe vennie a járványügyi intézkedések során - hívta fel rá a figyelmet.


Magányügy a családi nyaralás

A kormány egyetlen kormánytag nyaralásával sem foglalkozik, a családi nyaralás az magányügy - válaszolta kérdésre Gulyás. Hozzátette, Szijjártó Péter a nyaralása során is folyamatosan egyeztetett a fehérorosz helyzet kapcsán. A külügyminiszter minden jogszabályt betartott. 
 

Jelen körülmények között rendesen elindulhat a hagyományos oktatás

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, az iskolák fertőtlenítésére a kormány ad pluszforrást, ha szükséges. A higiéniára vonatkozó szabályok kiemelten fontosak, azonban néhány szabály ésszerűsítésre szorul - mondta a miniszter. 

Nem fog jelentősen nőni az első osztályosok száma szeptembertől - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A jelenlegi körülmények között rendes kereteken belül elindulhat a hagyományos oktatás.

A kormány biztonságos tanévkezdést szeretne, és az biztos, hogy jó lenne, ha a BKV járatain kevesebben lennének, és ez ügyben lennének intézkedések, hogy csökkenjen a zsúfoltság - mondta egy kérdésre Gulyás. 

Gulyás kérdésre válaszolva azt mondta, hogy minden ami reálisan elvárható egy iskolai közegben, azokat az intézkedéseket meg kell hozni. Szólt arról is, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy a diákok 6-8 órán keresztül maszkban legyenek.

A jelenlegi keretekben kezelhető a pedagógushiány - mondta egy másik kérdésre a miniszter.  
 

770 milliárddal több jutott az egészségügyre, mint 2010-ben

Augusztus 31-ig lesz eredménye az M0-ás egyik hídjának hibája miatt, egy külföldi cég építette ezt a hídat - mondta a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy míg a kormány több tucat hidat épített és újított fel, és egy esetben volt probléma, addig a Lánchíd esetében hónapokig tartott a közbeszerzés kiírása.

Az egészségügyről azt mondta, hogy 2010-hez képest 770 milliárddal költ többet a kormány, és az egészségben tölthető élettartam is nőtt az elmúlt években. 

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ápolói fizetésekre is igaz, hogy lehetnének sokkal magasabbak, de ebben a ciklusban 72 százalékkal nő az ápolók bére. A rendszerváltozás óta nem volt olyan ciklus, amikor ennyivel nőtt volna az ápolók bére. 


Közel 8000 kórházi ágy áll rendelkezésre

Nem lehet matematikai modellekhez kötni  azt, hogy a fertőzés mely szakaszában kell adott esetben bezárni az iskolákat - mondta Gulyás. Napi szinten lehet követni a kórházi ágyszámokat, tegnap közel 8000 kórházi ágy állt rendelkezésre a koronavírusos betegek részére. 


Az EU nem ismeri el a fehéroroszországi választási eredményt

Az EU nem ismeri el a fehéroroszországi választások eredményét - mondta Gulyás, és természetesen ezzel a kabinet is egyetért. 

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a korábban Fehéroroszországgal megkötött egyezmények életben maradnak, amíg olyan nem történik, ami miatt ezek elveszítik az értelmüket. 


Azonnal leköti a kormány, ha lesz orvosilag igazolt vakcina

A tesztelésnek világos szabályai vannak, és ezek be is váltak - mondta kérdésre Gulyás, és ezt szeretnék fenntartani a jövőben is. A miniszter kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, ha lesz vakcina, és az orvosilag igazolható, akkor azt azonnal leköti a kormány. 


Gulyás: Cicaharc folyik a baloldalon 

Teljes mértékben abszurd Soros legújabb kijelentése, legalább annyira abszurd, ha a náci propagandához hasonlítanánk Soros György magyarországi tevékenységét - mondta egy kérdésre Gulyás. Cicaharc folyik a baloldalon, miközben megállapodtak már a közös indulásról.

Nehéz elképzelni, hogy a legerősebb ellenzéki párt elnökének ne legyen befolyása a kormányzásra - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Ha a baloldal kerülne a kormányra, akkor Gyurcsány lenne a legfontosabb szereplő. 


A sportolókra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak

Szigorú beléptetési szabályok vannak érvényben a külföldiekre vonatkozóan, így a sportolók esetében is ez érvényesül - mondta kérdésre Gulyás. 

Ha egy magyar csapat külföldi meccsére egy közjogi méltóság elmegy, az nem ütközik semmilyen összeférhetetlenségi szabályba - közölre kérdésre a miniszter.

Gulyás szólt arról is, hogy a járványügyi helyzet alakulhat úgy, hogy szigorúbb szabályokat kell hozni a sportesemények területén. 


Mindenhol biztosítani kell a gyülekezési jogot

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a magyar kormány véleménye állandó, a világon mindenhol biztosítani kell a gyülekezési jogot. A fehérorosz esetben is mindig konzekvens volt a magyar álláspont - tette hozzá. Az elvi deklarációkkal egyetért Gulyás.

A miniszter kérdésre elmondta, hogy elfogadhatatlan ami Fehéroroszországban történik, hasonlóan, ami 2006-ban történt a budapesti utcákon. A Fidesz mindig kiállt a gyülekezési jog mellett, ezért is értelmetlen bármit is számon kérni a kabineten ezen a téren. Ha valaki alkotmányos keretek között ki akarja fejezni a véleményét, azzal szemben az erőszakos fellépés elfogadhatatlan - tette hozzá. 


Nem váltotta be a demokráciaexport a korábbi reményeket

Gulyás kérdésre arról is beszélt, hogy a korábbi demokráciaexportok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Nem biztos, hogy fegyverrel bármilyen demokráciaexport elérhető - tette hozzá. Putyin szerepe nem kerülhető meg Fehéroroszország esetében sem. Oroszországgal partnerként kell tárgyalni - mondta a miniszter. A demokráciaexport egyik következménye a migrációs nyomás is - tette hozzá egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

Kapcsolódó írásaink