Belföld

Erőfelmérés zajlik a baloldalon belül

A DK és a Momentum a vezető szerepért küzd, a többiek rövid távú politikai túlélésük érdekében próbálnak alkukat kötni – mondta Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont elemzője

A DK–Momentum-csörtéhez képest minden más baloldali szóváltás pusztán háttérzaj, a Jobbik és az MSZP politikai léte pedig jelenleg Gyurcsány Ferenc kegyétől függ – állapította meg a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. Szerinte a DK elnöke most Fekete-Győr Andrásékra vetette ki a hálóját.

Erőfelmérés zajlik a baloldalon belül
Fotó: MH/Purger Tamás

Bár hosszú még az út 2022-ig, és ennek az útnak az egyik legnagyobb kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc válik erősebbé vagy általában a baloldal. A kettő együtt nem fog menni – fogalmazott lapunknak Erdélyi Rezső Krisztián, akit a baloldali belharcokról kérdeztünk. A Nézőpont Intézet elemzője leszögezte, az elmúlt napok eseményei egyértelműen azt jelzik, hogy erőfelmérés zajlik az ellenzéken belül. A két legerősebb párt, a Gyurcsány Ferenc vezette DK és a Momentum a vezető szerepért küzd, a többiek pedig rövid távú politikai túlélésük érdekében próbálnak alkukat kötni. Előbbire jó példát jelentenek a gödi történések, utóbbira pedig a Jobbik és az MSZP követelései.

Göd esete túlmutat önmagán, mivel azt jelzi, hogy az MSZP megroppantása után Gyurcsány Ferenc célja a Momentum Mozgalom meggyengítése – folytatta az elemző. Hiába az ország leginkább elutasított politikusa az egykori miniszterelnök – felmérésünk szerint az emberek 78 százaléka nem szeretné fontos politikai pozícióban látni – aligha adta fel ambícióit. A DK-elnök szűkebb környezetében a mai napig olyanokat találunk – például Vadai Ágnest vagy Gréczy Zsoltot –, akik feltétel nélkül támogatják őt az ellenzék vezetőjeként.

Gyurcsány Ferenc komoly akadályt lát a Fekete-Győr András vezette mozgalomban, amely bár viszonylag hamar feladta korábban hangoztatott függetlenséget, még így is veszélyesebb, mint a végzetesen meggyengült Jobbik, a romokban heverő MSZP vagy a szinte csak papíron létező, magukat zöldnek mondó formációk – magyarázta Erdélyi Rezső Krisztián.

Hozzátette: mindehhez az is kell, hogy a Momentum legyen az egyetlen ellenzéki párt, amely lehetőségeihez képest megpróbál erőt mutatni, akár a DK-val szemben is.

A DK–Momentum-csörtéhez képest minden más ellenzéki szóváltás pusztán háttérzaj, a Jobbik és az MSZP 2022 utáni politikai léte jelenleg Gyurcsány Ferenc kegyétől függ, s bár mindkét párt próbál minimális engedményeket szerezni, de nyíltan fellépni egyikük sem mer a bukott miniszterelnök halálos ölelése ellen – fogalmazott az elemző. Rámutatott: a Jobbik azt szeretné elérni, hogy a pártot elhagyók ne lehessenek közös ellenzéki jelöltek, az MSZP pedig eltekintene az előválasztástól azon egyéni körzetekben, ahol jelenleg is ellenzéki képviselő van. Ezekben az esetekben érdemes a két párt mozgatórugóit közelebbről megnézni. A Jobbikból kilépett és az egyéni jelöltség lehetőségét komolyan fontolgató politikusok potenciálisan olyan körzetekben indulhatnának, amelyeket a párt saját magának szeretne megszerezni. Az MSZP pedig felülreprezentált az egyéni képviselők terén, ugyanis a tizenötből hat (a technikai okokból a Párbeszéd frakciójában ülő Burány Sándorral együtt hét) ellenzéki egyéni országgyűlési képviselő szocialista színekben jutott be a parlamentbe – közölte Erdélyi.

Hangsúlyozta: a szocialisták és az egykori nemzeti radikális párt követelései mögött sokkal inkább állnak egzisztenciális érdekek, semmint elvek vagy értékek.

Kapcsolódó írásaink