Belföld

Kizárási hullám indult a szocialista pártban

Tóth Bertalan elnöksége alatt több tucat párttagot függesztettek fel, majd zártak ki

Kizárások és kilépések, megszűnő alapszervezetek, felfüggesztések és fegyelmi eljárások sora jellemzi ma az MSZP-t – erősítette meg több forrásunk is. Az elnökség napokban hozott megszüntető határozatot például annak az alapszervezetnek az ügyében, amelyet Horn Gyula unokahúga vezetett.

Kizárási hullám indult a szocialista pártban
Dobák István (jobbra) Bangóné „helyi” elnökkel és Karácsony Gergellyel
Fotó: Facebook

Bár az MSZP-ben igyekeznek titkolni, de az utóbbi hónapokban minden korábbi mértéket meghaladóan kezdett el megsemmisülni a párt. Több forrásunk is megerősítette azt az információnkat, hogy mintegy hetven alapszervezet ürült ki az idén, s szűnt meg tagság hiányában. Kilenc megyében fordult elő, hogy lényegében fantomizálódott alapszervezetekre találtak.

Ez a körülmény a párt közelgő tisztújítására is hatással lehet, hiszen a tagság és az alapszervezetek fogyásának tükrében csökkenhet a kongresszusi küldöttek száma is. Augusztus elején megszűnt az MSZP Központi Tagozati Szervezete is, amelynek alapszervezeti titkára Havas Szófia, Horn Gyula egykori miniszterelnök unokahúga volt.

Nemcsak a „természetes fogyás” alakítja át az MSZP szervezetét, hanem az is, hogy egyre-másra indulnak a fegyelmi eljárások. Míg korábban alig néhány kizárás fordult elő a pártban, 2018 óta, amióta Tóth Bertalan elnök vezeti az MSZP-t, ez a szám több tucatra tehető. Fegyelmi eljárás indult a korábbi pártelnökkel, Mesterházy Attilával szemben is, kizárták a szakszervezeti mozgalomból ismert Szöllősi Istvánnét, a PSZ egykori elnökét, volt parlamenti képviselőt, továbbá Móricz Eszter rákospalotai önkormányzati képviselőt, a sümegi Németh Szabolcsot. Fegyelmi vizsgálat folyik a párt Pest megyei elnökével, Fekete Zoltánnal szemben is.

Ugyancsak fegyelmi eljárást indítottak a szocialisták egyik csepeli ikonjával, a párt egyik alapító tagjával, Dobák Istvánnal szemben.

Dobák bűne az, hogy posztjában 2020. július 21-én Egy elmaradt vita helyett című bejegyzésében megírta, miért veszítette el az önkormányzati választást a csepeli baloldal.

„Előre megfontolt szándékkal átverték az MSZP tagságát, semmibe vették az MSZP Alapszabályát, az SZMSZ-t, írott és az íratlan emberi, erkölcsi szabályait. Őszintén kell beszélni, mert, már nincs több időnk, elfogytunk, sokan a DK-ba menekültek, sok kiemelkedő személyiségünk, tagunk, felmérve a helyzetet kilépett. Rengeteg szimpatizáns csalódott bennünk! A saját „vezetőink” számolnak fel bennünket?” – írta bejegyzésében Dobák, aki megkeresésünkre elmondta, az MSZP fegyelmi tanácsa múlt hét kedden hallgatta őt meg személyesen, s amíg a vele szemben indult eljárás folyamatban van, nem kíván nyilatkozni.

Kapcsolódó írásaink

Az MSZP már csak egy zsugorodó amőba

ĀSzanyi Tibor: A pártszervezetek kilencven százaléka engem támogatott, ezt puccsolta meg Tóth Bertalan elnök úgy, hogy magát tette az EP-lista élére

Pontos látlelet a Gyurcsány-párt fővárosából

ĀNovák Előd: Megszületett egy torz és korrupcióra kiéhezett koalíció a DK-tól a Jobbikig, s a parkolási maffiától kezdve a holdudvarukban élősködő oligarchákig számos érdekkör megtalálta a számítását

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom