Belföld

Hirdetések a tanárok kizsákmányolásáról

A Nedolgozzingyen honlapot tagtoborzási céllal indította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely szakmaiság helyett politikai céllal igyekszik növelni népszerűségét

Fizetett hirdetésként terjesztett, hatásvadász, hazug cikkekkel próbál tagokat toborozni a PDSZ, amely már Mendrey László vezetése alatt is inkább politikai szervezetként működött.

Hirdetések a tanárok kizsákmányolásáról
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Új eszközt talált ismertségének és taglétszámának növelésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. (PDSZ) A legutóbbi hivatalos mérések szerint még az ötszázalékos ágazati reprezentativitási küszöböt sem elérő PDSZ-tagság 2690 fő – ami a pedagógusok 0,57 százaléka – már tavaly létrehozta a Nedolgozzingyen.hu oldalt, azonban az ott megjelentetett cikkek csak mostanában kezdtek feltűnni a Facebookon – fizetett hirdetésként.

Az egyik ilyen, gyakran megjelenő írás címe Rétvári meséi: béremelést hazudik a kormány, miközben még az sem igaz, amit az összegekről állít! A cikk megosztása már ötszáz fölött jár, a feldühödött kommentelők pedig alaposan elverik a port az államtitkáron, akit többen féregnek neveznek.

A szakszervezet tavaly novemberben jelentette be, hogy elindult a legújabb kampányuk, ennek eszközéül hozták létre a Nedolgozzingyen.hu honlapot, illetve annak Facebook-oldalát. „Oktatásban dolgozol? Akkor jó, ha tudod: akár sok százezer forinttal is tartozhat neked a munkáltatód!” – írták, hozzáfűzve: „elegünk van a magyar pedagógustársadalom rendszerszintű kizsákmányolásából, abból, hogy a magyar közoktatást a benne dolgozó tízezrek ingyen végzett munkája tartja össze”. „Csatlakozz hozzánk te is, és szerezd vissza, ami jár!” – szólították fel az olvasókat, s azóta is minden cikk végén ott szerepel a lehetőség a PDSZ-be való belépésre.

A honlapon egyébként az is olvasható, hogy annak tartalmáért a PDSZ Országos Választmányának elnöke, Szűcs Tamás felelős. Ugyanakkor Szűcs idén július közepén lemondott elnöki tisztségéről, igaz, azt nyilatkozta, hogy a választmány tagja marad, és ősztől személyesen vinne tovább bizonyos témákat.

Továbbra is működik egyébként a szakszervezet Pdsz.hu című weboldala, és azon szintén megjelennek a Nedolgozzingyen cikkei. Például amelyik a PDSZ azon követeléséről szól, hogy kapjanak a tanárok sikerdíjat a digitális oktatás miatt, vagyis a kormány – az egészségügyi és szociális szférában dolgozókhoz hasonlóan – a pedagógusoknak is adjon egyszeri, százezer forintos juttatást.

Ezzel kompenzálja azt az anyagi és fizikai terhet, amit a digitális oktatás jelentett a magyar pedagógusok és családjaik számára. (Talán a diákok szülei is kérhetnék a díjat – a szerk.)

Friss téma az is, hogy az Emmi tanmenetpályázatot hirdetett a módosított Nemzeti alaptantervhez. A PDSZ-nek a Nedolgozzingyen mögé bújt „szakértői” szerint ez abszurd kezdeményezés, mivel az éves pedagógiai munka előre lebontását az órák szintjéig a szakirodalom már az 1980-as években meghaladottnak tekintette. Vagyis azt állítják,
a tanmenet idejétmúlt dolog. Majd meghökkentő módon felteszik a kérdést: „Mitől lesz jó egy tanmenet?” Az önellentmondásra fittyet hányva meg is válaszolják: „például a sokszínű tankönyvpiactól”. Ezzel pedig egyetlen huszárvágással sikerül rátérni a PDSZ – és a mögötte álló, a tankönyvkiadás államosításával extraprofitjukat vesztő magántankönyvesek – mantrájára. Ezután következik, hogy egy normális országban van tanszabadság, valamint, hogy az új NAT alkalmatlan arra, hogy az alapján tanítsanak. A szokásos ellenzéki lózungok tehát. Érdekes viszont a Nedolgozzingyen adminjának durva reakciója, amikor egy kommentelő megjegyzi: „A tanmenetet régen is a pedagógus írta. A PDSZ a Gy. kormány alatt másként reagált a dolgokra”. A replika: „no és hogy reagált a dolgokra a PDSZ a Gy. kormány alatt? csak azért kérdeznénk rá, ha már hazudni tetszik, akkor azt szépen, öblösen tegye.” A hozzászóló válaszul megállapítja: „hát így, támadás, bántás a más véleménnyel szemben”.

A PDSZ „szakmaisága” egyébként a veszélyhelyzet idején is megmutatkozott, többek közt hisztérikusan ellenezték az érettségi megtartását. A Nedolgozzingyen egyik korábbi cikke is erre emlékeztet, a címe: „Érettségi káosz és ami mögötte van”. Emlékezetes: az érettségi simán, bármiféle probléma, fennakadás nélkül zajlott le.

Kapcsolódó írásaink